Nogometaš Slavko Kovačić iz Đurđevca


Slavko Kovačić

Slavko Kovačić rođen je u Đurđevcu 14. svibnja 1950. godine. Od najranije mladosti bio je svestrani sportaš koji je u srednjoškolskim danima, osim u nogometu, postizao odlične rezultate i u drugim sportskim disciplinama, posebno u stolnom tenisu i rukometu.

Svoju vrlo uspješnu nogometnu karijeru započeo je kao golman te je kao gimnazijalac branio za nogometnu reprezentaciju Gimnazije u Đurđevcu. Od 1965. godine bio je golman juniorskog sastava Graničara. Nakon toga bio je izvanredni navalni igrač prve momčadi Graničara, centarfor koji je najviše golova postizao glavom. Kao izraziti golgeter vrlo je brzo zapažen te je od 1970. godine nastupao za NK Slaven iz Koprivnice gdje je bio najbolji strijelac. Godine 1972. otišao je u NK Dinamo gdje je odigrao 88 utakmica i zabio 28 golova. U prvoj je prvoligaškoj sezoni u Dinamu bio najbolji strijelac lige do zadnjeg kola (21 gol) kada ga je u zadnjem kolu za jedan gol pretekao „Zvezdaš“ Filipović. Od 1974. godine igrao je za NK Zagreb s kojim je ostvario prvoligaški status. Za NK Zagreb odigrao je 400 utakmica i postigao 450 golova. Iz Zagreba je otišao u Austriju gdje je igrao za klubove Casino Salzburg, FC Puch i Halleiner.

Nogomet je prestao igrati 1984. godine i posvetio se trenerskom poslu. Bio je trener u klubovima FC Puch, FC Fortuna (Köln), SW Bergenz, mađarskom Vašašu i albanskoj Flamurtariji, a bio je i pomoćni trener albanske reprezentacije s trenerom Ottom Barićem. Surađivao je s poznatim austrijskim trenerima Kranklom, Weberom, Steflom i našim Ottom Barićem. S trenerom Kranklom bio je pomoćni trener austrijske nogometne reprezentacije.

Slavko Kovačić počasni je građanin grada Đurđevca od 2006. godine kada mu je to javno priznanje dodijelio Grad Đurđevac. Svoje umirovljeničke dane provodi sa suprugom u rodnom Đurđevcu.

 

Izvor: Hodalić, Ivan. Nogometni klub Graničar 1919.-2019. Đurđevac: Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu, 2019.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine