Kapela Kraljice svete krunice u Budrovcu


img_6731Uz župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Budrovcu postoji kapela posvećena Kraljici svete krunice, odnosno Blaženoj Djevici Mariji od Ružarija. Ona je sagrađena pred kraj XIX. stoljeća u doba kada je Budrovec bio u sastavu Župe svetog mučenika Jurja sa središtem u Đurđevcu. Za gradnju je zaslužan đurđevečki župnik Josip Banješ u čije je doba sagrađena velik dio sakralnih objekata u Đurđevcu i okolici.

Gradnja kapele BDM od Ružarija započela je u srpnju 1895. godine kada je postavljen temeljni kamen. Dovršena je do jeseni sljedeće godine te je 4. listopada 1896. svečano blagoslovljena uoči blagdana BDM od svete krunice. Posvetu su izvršili domaći župnik Josip Banješ i župnik iz Kalinovca Martin Galović u prisutnosti đurđevečkih kapelana Konrada Cerovskog i Ivana te brojnih mještana Budrovca i drugih župljana. Sljedećih je godina opremana unutrašnjost kapele kao i njezin okoliš pri čemu su značajnu ulogu uz domaćeg župnika imali tutori (starješine) kapele Martin Oporek, Stjepan Mihočka i Đuro Sigečan.

Godine 1938. kapela je nadograđena tako što je produljena te je dobila oblik križa. Ponovno je posvećena 1939. godine. U kapeli se nalaze tri oltara. Na glavnom oltaru su kipovi Blažene Djevice Marije te svete Margarete i svete Lucije. Na oltaru svetog Antuna Padovanskog su uz kip toga sveca kipovi svetog Ivana Krstitelja i svetog Josipa, zaručnika BDM. Oltar Majke Božje Žalosne čini skulptura Pieta pod velikim križem na kojem su oruđa Isusove muke te dvije skulpture anđela u molećem stavu kao i mala skulptura Presvetog Srca Isusova. Posebnu pažnju u kapeli plijeni propovjedaonica na kojoj su reljefi s prikazima četiri evanđelista.

Kapela je temeljito obnovljena 2014. godine. Pošto se nalazi nedaleko groblja u njoj se održavaju sprovodne svete mise. U njoj se svete mise slave i na dane proštenja, a to su Josipovo u ožujku, u lipnju na spomendan svetog Antuna Padovaskog, u rujnu na spomendan BDM od Otkupljenja, a u prosincu na spomendan svete Lucije dok je glavno proštenje početkom listopada na spomendan Kraljice svete krunice.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine