„Crni Jezuš“ u vinogradarskom predjelu Kostajn


1860-ih
Raspelo na raskrižju puteva na zemljovidu s početka 1860-ih godina.

Na raskrižju poljskih puteva koji vode u vinogradarske predjele Mali i Veliki Kostajn koji se prostiru na bilogorskim obroncima između Đurđevca i Mičetinca stoji raspelo koje se popularno naziva „Pri crnom Jezušu“. Ovakav naziv proizlazi iz činjenice da je željezno raspelo obojano crnom bojom čime posebno odudara od bijelog zidanog postolja. Raspelo je podignuto 1889. godine i do današnjih se dana redovito održava i pažljivo uređuje.

Osim neobičnog naziva ovo raspelo ima i zanimljivu povijest. Naime, pisani povijesni izvori svjedoče da je u Velikom kostajnu od 1862. godine stajalo „križno drevo“ koje je 1880-ih godina dotrajalo i srušilo se pa su đurđevečki župnik Josip Banješ i vlasnici tamošnjih vinograda izabrali prikladno mjesto na kojem će podići novo raspelo. Samo je raspelo podigao đurđevečki obrtnik opančar Josip Kožar (rođen u Đurđevcu 1852. godine) koji je dao izgraditi zidano postolje na koje je postavljen željezni križ s Kristovim korpusom, reljefom Blažene Djevice Marije i ovalnom pločom (kartušom) s natpisom: „Ovaj križ trudom i troškom pobožnog puta Gjurdjevačkog podignut god. 1889.“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Crni Jezuš” (fotografirao Marijan Slunjski).

Sljedeće godine održana je svečana posveta ovoga raspela. Bilo je to 19. listopada 1890. godine, a posvetu je obavio domaći župnik Josip Banješ po dozvoli Nadbiskupskog duhovnog stola iz Zagreba. Iz vremena župnika Banješa potječe velik broj raspela na području Đurđevca i okolice. Sam je župnik Banješ zabilježio da taj križ stoji na spomen njegovih graditelja i vlasnika tamošnjih vinograda te njihovih potomaka.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine