Aleja starih i vrijednih nadgrobnih spomenika na gradskom groblju u Đurđevcu


Pogled na dio aleje.

Aleja starih i vrijednih nadgrobnih spomenika na gradskom groblju u Đurđevcu nastala je prikupljanjem i čuvanjem starih i vrijednih nadgrobnih spomenika s grobova na gradskom groblju u Đurđevcu koji su davno ostalih bez svojih vlasnika. Takvi spomenici imaju povijesnu i umjetničku vrijednost jer svjedoče o pojedincima i obiteljima iz Đurđevca koji su živjeli u 19. i 20. stoljeću, a prezentiraju i dio sepulkralne (grobne) arhitekture i kulture. Neki od spomenika djelo su poznatih klesarskih radionica koje su djelovale krajem 19. i u 20. stoljeću.

Spomenici u aleji.

Posebnu skupinu čine nadgrobni spomenici koji su bili postavljeni nad grobovima djece koja su umrla u vrlo ranoj životnoj dobi i tako svjedoče o načinu na koji su neki Đurđevčani (koji su si to mogli priuštiti) izražavali žalost za prerani umrlom djecom. Sačuvani spomenici svjedoče o društvenom ugledu i ekonomskoj moći pokojnika i njihovih nasljednika: gospodarstvenici, svećenici, službenici te ugledni i imućni žitelja Đurđevca. Mnogi od njih u Đurđevcu su se nastanili zbog službe i ovdje pronašli svoje posljednje počivalište pa su ovi nadgrobni spomenici jedino materijalno svjedočanstvo o njihovoj povezanosti s našim gradom.

Spomenici u aleji.

Od inicijative i prvih pokušaja da se sačuvaju stari, vrijedni i napušteni nadgrobni spomenici na đurđevečkom groblju prošlo je nekoliko godina sve do ljeta 2017. godine kada je sagrađena aleja spomenika. Istodobno je pri glavnom ulazu u groblje postavljena informativna tabla s osnovnim podacima o povijesti i izgledu groblja koja omogućava svim posjetiteljima lakše snalaženje. U listopadu 2017. godine nedaleko glavnog ulaza sagrađena je i aleja koju čini 12 starih metalnih križeva koji su primjereno obnovljeni i također svjedoče o prošlosti groblja i Đurđevca.

Pogled na aleju.
 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine