Štovanje svetog Ivana Nepomuka u Đurđevcu


Štovanje svetog Ivana Nepomuka u Đurđevcu prisutno je već više stoljeća i za to ima nekoliko razloga. Naime, sveti Ivan Nepomuk zaštitnik je od poplave zbog čega skulpture ovog sveca možemo vidjeti na mnogim mostovima i u blizini vodotoka pri čemu je najpoznatiji onaj na Karlovom mostu u Pragu gdje je taj mučenik u 14. stoljeću bačen u rijeku Vltavu. S obzirom da je Đurđevec bio okružen vodama i ispresijecan vodotocima ne čudi da su žitelji ovoga naselja štovali svetog Ivana Nepomuka i njemu u čast podigli dvije kapelice u XIX. stoljeću.

S druge strane, Habsburgovci su poticali štovanje ovog sveca pa je ono u XVIII. stoljeću zaživjelo i u Đurđevcu kao krajiškom naselju. Isusovci su se trudili oko njegovog proglašenja blaženim i svetim što se dogodilo 1729. godine, no i prije toga je Ivan Nepomuk postao popularnim svecem pogotovo na području Habsburške Monarhije. Tako je jedan od pet oltara koliko ih je bilo u župnoj crkvi u Đurđevcu sagrađenoj 1710. godine bio posvećen svetom Ivanu Nepomuku. Ako je taj oltar bio podignut odmah poslije gradnje župne crkve onda je ovo primjer štovanja Ivana Nepomuka još kao blaženika, odnosno prije kanonizacije.

Osim u župnoj crkvi sveti Ivan Nepomuk štovan je u kapelicama koje su u XIX. stoljeću podignute uz velike mostove u Đurđevcu. Iako tih kapelica više nema, a skulpture nekada popularnog sveca nema niti u jednom drugom sakralnom objektu, trag štovanja svetog mučenika Ivana Nepomuka i danas nalazimo u Đurđevcu. Naime, prikaz svetog Ivana Nepomuka nalazi se na vitraju (oslikanom prozoru) u župnoj crkvi u apsidioli (kapelici u kojoj je sada smješten kip Majke Božje Fatimske) uz svetog Ivana Krstitelja i svetog prvomučenika Stjepana. Taj je vitraj bio dar Djevojačkog društva u Đurđevcu na čelu s glavaricom Anom Kucel kako stoji u natpisu. Zašto su glavarica i članice Djevojačkog društva izabrale baš svetog Ivana Nepomuka nije poznato iako je to možda moglo biti zbog naglašavanja važnosti čuvanja ispovjedne tajne ili upravo zbog želje za nastavkom tradicije štovanja toga sveca u Đurđevcu.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine