Štovanje svete Elizabete u Podravini


oltar
Oltar svete Elizabete u Čepelovcu (iz monografije o budrovečkoj župi, 2016.)

U prošlosti je Elizabeta bilo jedno od čestih ženskih imena u Podravini. Relativno često nadijevanje tog imena djevojčicama na krštenju treba zahvaliti raširenosti štovanja svete Elizabete u Podravini. Kako je spomendan svete kraljice Elizabete u mjesecu studenom tako su ovo ime dobivale djevojčice rođene uglavnom u tome mjesecu. Ovdje se koriste i različite inačice tog imena: Jalža, Jalžica, Jalžabeta, Jalžena, Jalžoka i druge.

U zemljama Habsburške, odnosno Austro-Ugarske Monarhije bilo je rašireno štovanje svete Elizabete jer je pripadala kraljevskoj obitelji Arpadovića. Živjela je samo 24 godine na početku XIII. stoljeća. Zbog svetog života postala je uzorom pobožnosti, požrtvovnosti i odanosti obitelji. Pošto je s 20 godina obudovjela u starijim ju se kalendarima spominje s pridjevkom kraljice i udovice. Prije reforme kalendara njezin je spomendan bio 19. studenoga, a sada je dva dana ranije.

kapela
Crkvica svete Elizabete u Čepelovcu (fotografirao Marijan Slunjski 2016. godine).

Štovanje svete Elizabete posebno je vezano za selo Čepelovec gdje se nalazi crkva posvećena toj svetici. Današnja je crkva sagrađena 1886. i 1887. godine, ali su i starije kapele bile posvećene svetoj Elizabeti. Starije kapele nalazile se u na današnjem čepelovečkom groblju koje je smješteno na brežuljku na rubu naselja. Kapela je stajala pri današnjem glavnom ulazu, odnosno na mjestu središnjeg križa, no porušena je nakon izgradnje današnje crkve. Dakle, kapela svete Elizabete doživjela je translaciju s ruba naselja na mjesto jednog od središta naselja. Prava je šteta što je stara kapela s drvenom lađom i zidanim zvonikom srušena. Trag štovanja svete Elizabete u Čepelovcu nalazimo i u toponimu „Za svetom Jalžabetom“ koji se odnosi na vinogradarski predio iza kapele svete Elizabete.

Osim u Čepelovcu, svetu Elizabetu štovalo se u i drugim podravskim naseljima. Ne treba zanemariti činjenicu da se na oltarima u župnim crkva primjerice u Đurđevcu i Virju nalazila skulptura svete Elizabete, ali majke svetog Ivana Krstitelja. Osim toga, u Katoličkoj se crkvi kao svetica časti i portugalska kraljica Elizabeta koja je živjela na prijelazu XIII. i XIV. stoljeća. Ona je bila praunuka svete ugarske kraljice Elizabete. Kako bilo, u Podravini je najpopularnija svetica Elizabeta koje se spominjemo u studenom.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine