Dizajner tekstila dr. Vladimir Orešković (1928. – 2016.)


Vladimir Orešković rođen je u Đurđevcu 1. siječnja 1928. godine od oca Tome, trgovca i klobučara iz Starogradske ulice u Đurđevcu. Otac mu je rodom iz Ćovića kod Ličkog Lešća. Brat je Božidara, doktora medicine. Školovanje je započeo u Beču, a nastavio u Obrtnoj školi u Zagrebu, gdje je stekao i prvu likovnu naobrazbu. Svoje tekstilno i likovno školovanje nastavio je u Brnu, gdje je maturirao i završio prvu godinu Studija tekstilnog strojarstva. Strojarstvo je diplomirao 1954. godine na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Godine 1957. doktorirao je iz područja tekstilne tehnike na Tehničkom univerzitetu u Dresdenu.

U dva je mandata bio direktor Više tekstilne škole, te je sudjelovao u osnivanju dizajnerskog smjera na tadašnjoj Višoj tekstilnoj školi, a potom i Studija za tekstilno-mehaničku i odjevnu tehnologiju (danas Tehničko-tehnološki fakultet) u Zagrebu.  Redovni je profesor (od 1958.) i dekan (1968. – 1972.) Više tehnološke tekstilne škole u Zagrebu.

Fotografije snimio Marijan Slunjski

Više od 15 godina bio je predstojnik Zavoda za Tekstilno-mehaničku tehnologiju. Izradio je nekoliko softwarea za tekstilni dizajn, odnosno konstruiranje tiskanja tekstilnih uzoraka. Napisao je Neue Erkenntnisse bei der Prüfung der Schwachen Stellen an Garnen auf basis der part. Dehnung… (1975.), četiri skripte i sedamdesetak stručnih i znanstvenih radova. Orešković se svojim radovima predstavio na izložbi i u rodnome Đurđevcu u svibnju 2014. godine. Umro je u Zagrebu 2. ožujka 2016. godine.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine