Štovanje blaženog Alojzija Stepinca u Đurđevcu


 

Oltar blaženog Alojzija Stepinca u kapeli Srca Isusova fotografirao Marijan Slunjski.

U kapeli Srca Isusova u Đurđevcu nalazi se oltar blaženog Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i mučenika kojeg je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 1998. godine u Mariji Bistrici. Drveni oltar izradio je đurđevečki stolar Ivan Jendrašić Mandraka, a oltarnu je sliku naslikao đurđevečki slikar Zdravko Šabarić 1999. godine što dokazuje natpis na slici.

Oltar stoji na jednostavnoj drvenoj menzi. Oltarna slika prikazuje lik blaženog Alojzija Stepinca u svećeničkoj reverendi u stojećem stavu, a slikar je iza njega u daljini naslikao župnu crkvu u Krašiću i župnu crkvu svetog Jurja u Đurđevcu. Ono što povezuje ove crkve je isti graditelj, odnosno arhitekt Stjepan Podhorsky. Slika je umetnuta u drveni okvir s polukružnim završetkom koji sugerira pilastre ispunjene pleterom s cvjetnim motivom, a iznad vijenca nastavlja se luk na kojem stoji natpis IN TE DOMINE SPERAVI. Na vrhu je reljef raspetog Krista. Vertikalnim poljima s pleterom nadodane su sa svake strane po dvije stilizirane volute, jedna iznad druge. U donjem dijelu, tik uz menzu, izrezbareno je ime župnika Izidora Fereka za čijeg je župnikovanja oltar izrađen te s druge strane Mandrakino ime.

Oltar urešen za jednu od svečanosti u kapeli.

Ispred oltarne slike smješten je mali drveni tabernakul na kojem je izrezbaren križ sa simbolima A i Ω, a iznad kojeg stoji natpis IN TE / DOMINE SPERAVI. To je bilo geslo nadbiskupa Alojzija Stepinca. U šiljastom zabatu reljef je otvorenog oka koji je u kršćanskoj ikonografiji znak Svetog Trojstva te Božje providnosti i sveznanja. Zabat je uokviren nizom cvjetova s listovima te završava križem.

Osim na pokrajnom oltaru u kapeli Srca Isusova slika blaženog Alojzija Stepinca nalazi se i u tzv. zimskoj kapeli u župnoj crkvi u Đurđevcu. Autor slike je slikar Zdravko Šabarić, a ova se slika ponekad izlagala u svetištu župne crkve na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače.

(Podatke prikupila i opis sastavila Lea Linarić.)

 
comment 

KOMENTARI

  • Jana Miholer reply  Odgovori

    Lijepo, kao i sve što objavljujete, uz dobronamjernu napomenu. Mislim da svi koji Vas prate ne znaju da prijevod gesla nadbiskupa znači: ” U tebe se, Gospodine , uzdam”, a sastavni je dio Stepinčeva kardinalskog grba.

    31. siječnja 2017. u 18:52

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine