„Đurđevački godišnjak“ (2006. – 2013.)


Od 2007. do 2013. godine Grad Đurđevac izdavao je prigodne besplatne novine pod nazivom Đurđevački godišnjak. Novine su izlazile prigodom proslave Dana grada i župe, odnosno blagdana nebeskog zaštitnika grada Đurđevca svetog mučenika Jurja 23. travnja. Redovitom izdavanju Đurđevačkog godišnjaka prethodilo je prigodno izdanje besplatnih novina Picok 2006. godine čiji je koncept preuzeo i spomenuti godišnjak.

Godišnjaci su započinjali osvrtom gradonačelnika na proteklo jednogodišnje razdoblje (od Đurđeva do Đurđeva) te osvrtom na rad i planove Gradskog vijeća s podacima o njegovom predsjedniku i članovima kao i mjesnoj samoupravi. Đurđevački godišnjak bio je mjesto za javno obznanjivanje Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca s popis dobitnika i obrazloženjima. Na stranicama godišnjaka bili su predstavljeni najvažniji gradski projekti, gradski proračun, ostvarenja s područja gospodarstva i kulture. Svoje stranice redovito su popunjavali: Udruženje obrtnika, Centar za kulturu, Gradska knjižnica, Turistička zajednica, Javna vatrogasna postrojba Grada Đurđevca, zatim obrazovne i odgojne ustanove, sportske i karitativne udruge i drugi. Svi su nastojali predstaviti svoj rad i svoje uspjehe, dostignuća i planove. Posebni osvrti bili su na najvažnije kulturne manifestacije, gospodarska dostignućima te ostvarenja u prometnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Urednice godišnjaka bile su Jadranka Švaco, Jasna Kovačev i Anica Šabarić koja je ujedno bila i lektorica. Grafički urednik bio je Branko Šabarić, a zatim Bogadigrafika iz Koprivnice, a novine su fotografijama opremali „Foto Kipec“ i Siniša Milašinović. Na izradi godišnjaka bilo je angažirano niz autora tekstova i fotografija, uglavnom voditelja različitih ustanova, zajednica, udruga i škola s područja Grada Đurđevca.

U ukupno sedam brojeva Đurđevačkoga godišnjaka koji su objavljeni u doba gradonačelnika Mladena Roštana i Slavka Gračana žiteljima Đurđevca i okolice te svim drugim čitateljima ponuđen je pregled najvažnijih informacija o funkcioniranju Grada Đurđevca, značajnim događajima i dostignućima. Ujedno je ostao trajni pisani trag koji je teško nadomjestiti današnjim objavama na mrežnim stranicama. Uložen je velik trud pri sakupljanju i objedinjavanju različitih informacija te sažimanju na prikladni oblik za objavljivanje.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine