Posveta župne crkve u Ferdinandovcu 1847. godine


Pečat ferdinandovečke župe iz XX. stoljeća.

Pastirski pohod zagrebačkog biskupa Jurja Haulika u Podravini u proljeće 1847. godine bio je posebno dočekan u Ferdinandovcu. Naime, ondje je do te godine bila dovršena župna crkva čija je gradnja bila započela nakon preseljenja žitelja mjesta Brod s obale rijeke Drave 1844. godine u novoosnovano naselje koje je nazvano Ferdinandovec.

Za gradnju župne crkve bio je zadužen prvi ferdinandovečki župnik Ivan Južak koji je u suradnji s krajiškim vlastima preselio žitelje iz Broda u novo naselje i utjecao na njegovo širenje. U ljeto 1845. godine započeo je graditi župnu crkvu, a prema povjesničaru Paškalu Cvekanu za pomoć pri gradnji i opremanju župne crkve obratio se – posredstvom zagrebačkog biskupa Jurja Haulika – samome vladaru u Beču. Budući se kralj Ferdinand V. doista odazvao pozivu, crkva je dovršena i uglavnom opremljena do travnja 1847. godine pa je uslijedila posveta.

Župna crkva svetog kralja Ferdinanda (snimio Marijan Slunjski).

Dopuštenjem biskupa Haulika novu je župnu crkvu na Markovo, 25. travnja 1847. godine, blagoslovio domaći župnik Ivan Južak i u njoj slavio prvu svetu misu. No, kako je tijekom pastirskog pohoda u Podravini 27. travnja 1847. godine u Ferdinandovec sa svojom svitom stigao sam biskup Haulik, upriličeno je svečano ustoličenje župnika Ivana Južaka i podjela sakramenta svete potvrde. Na svečanosti su osim biskupa i njegove svite te svećenika iz okolnih župa, sudjelovali predstavnici krajiških vlasti, mještani Ferdinandovca, vojni glazbenici iz Đurđevca i drugi. Obred ustoličenja župnika Južaka detaljno je opisan u Spomenici župe u Ferdinandovcu, a prepričao ga je Paškal Cvekan u svojoj knjizi o Ferdinandovcu. Naime, osim što je ustoličen mjesni župnik, biskup Juraj Haulik slavio je svetu misu u novoj crkvi i krizmao nekoliko stotina krizmanika. Tako je boravak zagrebačkog biskupa Jurja Haulika u prvim godinama postojanja Ferdinandovca dao nadu njegovim žiteljima u napredak.

Izvor: Cvekan, Paškal. Župa i selo Ferdinandovac. Ferdinandovac, 1974.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine