Kulturno-humanitarno društvo Podravac-Bilogorac


Tijekom 1930-ih u Zagrebu su osnovana brojna zavičajna društva koja su okupljala ljude iz različitih hrvatskih krajeva i gradova. Tako je 24 kolovoza 1934. na osnivačkoj skupštini u gostionici Vladimira Černea u Varšavskoj 5 osnovano Kulturno-humanitarno društvo Podravac-Bilogorac. Ono  je okupljalo Podravce porijeklom s područja srednje Podravine, od Ludbrega do Pitomače, bez obzira na zanimanje, spol, vjeroispovijest i materijalno stanje. Stoga su se među članovima našla mnoga imena tada prisutna na gospodarskoj, političkoj, socijalnoj i kulturnoj sceni Podravine i Zagreba. U pravilima društva piše da „radi na socijalnom, prosvjetnom, moralnom, zdravstvenom , privrednom, glazbenom i pjevačkom podizanje“ njenih članova. Odlučeno je da se muški član društva naziva baček, ženski čečoka, a djevojka čeča. Tijekom njegova postojanja Društvom je prošlo  preko 700 članova. U okviru društva osnovane su razne sekcije (tamburaška, glumačka, šahovska, kuglačka, knjižnica, a održavala se i godišnja humanitarna zabava, koja se održala do današnjih dana.

Srećka lutrije društva iz 1941. godine

Tijekom Drugoga svjetskog rata rad društva je opao, da bi 1947. godine bilo ukinuto, jer komunistička vlast nije trpjela društva građanskog opredjeljenja. Do obnove društva došlo je 1969. godine pod nazivom Društvo Podravec, a djeluje i dan danas. Od 1993. godine posjeduje svoje vlastite prostorije u Ilici 75. Svakako treba istaknuti da je od samog početka simbol društva – pevec.

Izvor: KOLAR DIMITRIJEVIĆ, Mira. Prilog povijesti zagrebačkoga društva „Podravac-Bilogorac“ 1934. – 1947. godine, Podravski zbornik 2003., Koprivnica, 2003., 125-167

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine