Veliko nevrijeme u Podravini 1821. godine


Veliko nevrijeme zahvatilo je Podravinu 21. lipnja 1821. godine. Neki kroničari smatraju da je toga dana puhao vjetar orkanske snage jer je u Đurđevcu porušio čak 94 zgrade i nebrojeno mnogo različitih stabala. Štoviše, jak vjetar oštetio je toranj ionako trošne župne crkve i s njegovog vrha otkinuo kupolu s križem i jabukom. Čini se da je tada dodatno oštećen dotrajali krov na župnoj crkvi pa je ovo nevrijeme ubrzalo donošenje odluke o rušenju stare i gradnji nove župne crkve u Đurđevcu.

Budući nemamo preciznih podataka o štetama od nevremena možemo pretpostaviti da je tada u Đurđevcu porušen jedan dio gospodarskih, a možda i stambenih zgrada. Naime, đurđevečki župnik zabilježio je u župnoj spomenici kako je vjetar prevrnuo drveni kotec koji je bio kraj župne štale te da su vrtovi i voćnjaci bili opustošeni. U tome slučaju, te godine su u Đurđevcu sagrađene mnoge nove  zgrade koje su vjerojatno bile čvršće i veće od starih, a većina ostalih zgrada vjerojatno je zahtijevala popravke. Dakako da je ovo nevrijeme negativno utjecalo na prinose prehrambenih proizvoda te godine, a izazvalo je i dugoročne štete jer su stradali nasadi voćaka i drugo.

Zanimljivo je da je tako veliko nevrijeme zahvatilo Podravinu i točno godinu dana kasnije. Naime, 20. lipnja 1822. godine u Kloštru Podravskom bilo je nevrijeme koje je uništilo sve vrtove i polja, a porušeni su bili i neki objekti. Najstrašnije je bilo što je u nevremenu život izgubila 50-godišnja udovica Marija Golubić koju je na mjestu usmrtio otkinuti dio koji je pao s jedne gospodarske zgrade.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine