Crkva svetog Jurja u polju kod Đurđevca


Temelji crkve svetog Jurja (fotografirao Marijan Slunjski 2016.)

Jedan od sakralnih objekata s područja Đurđevca koji više ne postoji je crkva ili kapela posvećena svetom mučeniku Jurju koja se nalazila u polju nedaleko Đurđevca. To mjesto nosi naziv Pri turnu ili Za turnom što duguje zidanome zvoniku nekadašnje crkve svetog mučenika Jurja koji je očito bio markantan objekt u ovome poljskom predjelu. Arheološka istraživanja provedena u ljeto 2016. godine potvrdila su postojanje zidanog sakralnog objekta i pružila podatke o njegovim dimenzijama. Materijalni i pisani tragovi sugeriraju da je oko ove crkve bilo groblje.

Ostaci zidanog tornja (fotografirao Nikola Cik 2016.)

Pisani povijesni izvori svjedoče o izgledu i namjeni ove crkve u XVIII. i dijelu XIX. stoljeća. Naime, uloga ove crkve u spomenutom je dobu imala ulogu čuvanja uspomene na srednjovjekovno naselje za koje su Đurđevčani vjerovali da predstavlja izvorište današnjeg Đurđevca. U toj se crkvi svečano slavio blagdan svetog mučenika Jurja jer je župna crkva u središtu Đurđevca bila posvećena Blaženoj Djevici Mariji od Navještenja sve do 1824. godine.

Pošto je izvorna crkva razorena vjerojatno tijekom osmanskih provala u XVI. stoljeću, Đurđevčani su na njezinome mjestu u XVII. stoljeću podigli kapelu posvećenu svetom mučeniku Jurju kao svojem nebeskom zaštitniku. U prvoj polovini XVIII. stoljeća crkva je bila pokrivena hrastovim daščicama, a u tornju je bilo zvono. U crkvi je bio oltar s platnenom slikom svetog mučenika Jurja. U to je doba o crkvi brinuo njezin starješina (tutor) Antun Fuček. Župnik Nikola Demšić (umro u Đurđevcu 1753. godine) potpuno je uredio crkvu tako da se u njoj moglo obavljati bogoslužje jer je župnik za nju nabavio liturgijsko posuđe i ruho. Sredinom XVIII. stoljeća uz kapelu se nastanio pustinjak prozvan Jeronim kojem je zagrebački biskup Juraj Branjug dozvolio da uz crkvu svetog Jurja sagradi svoj stan i da pomaže đurđevečkom župniku. Tih je godina u crkvi izgrađen novi veliki oltar na kojem su bile slike svetog mučenika Jurja i krunidbe Blažene Djevice Marije te kipovi čak šestorice svetaca: Florijana, Eufrazija, Donata, Maudita, pustinjaka Antuna i Franje Paulskog.

Oltarna slika svetog mučenika Jurja.

Na prijelazu iz XVIII. u XIX. stoljeće Đurđevčani su prestali održavati ovu crkvu i ona je 1804. godine dekonsekrirana pa su je počeli upotrebljavati kao izvor građevnog materijala. Nije poznato gdje je završio inventar iz njezine unutrašnjosti. Na potpuno napuštanje i rušenje ove crkve u polju vjerojatno je utjecala i gradnja nove župne crkve u Đurđevcu 1824. godine koja je posvećena svetome mučeniku Jurju. Danas na mjesto opisane crkve podsjećaju toponimi Pri turnu ili Za turnom i raspelo postavljeno nedaleko ostataka stare crkve svetog mučenika Jurja.

Izvori: Cik, Nikola. Ekohistorija Đurđevca i Virja u drugoj polovini 18. stoljeća. Đurđevec, 2016.; Cvekan, Paškal. Đurđevac – kakav nije poznat. Đurđevec, 1991.; Horvat, Rudolf. Povijest Gjurgjevca, 1940.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine