Crkveno pjevanje u Đurđevcu


Tradicija crkvenog pjevanja u Đurđevcu očito je vrlo duga jer imamo podatke da su u 17. stoljeću u Đurđevcu bili orguljaši koji su imali ulogu i crkvenih pjevača. Naime, iz zapisnika kanonske vizitacije obavljene u Đurđevcu 1659. godine saznajemo da je prilikom blagoslova kuća župnika pratio i orguljaš, a isti je dobivao plaću od krajiške uprave za sviranje i pjevanje u crkvi tijekom godine. Orguljaši su mogli dodatno zaraditi ako ih je netko angažirao da prilikom sprovoda otpjevaju tzv. opijelo. Tijekom 18. i 19. stoljeća orguljaši su ujedno bili i učitelji školske djece. U kolikoj su mjeri orguljaši sami animirali misna slavlja u crkvama, a koliko je bilo onih koji su mu pomagali u pjevanju, ne možemo pouzdano utvrditi.

Prve pouzdane podatke o postojanju crkvenog zbora u Đurđevcu imamo iz 1909. godine kada je sudjelovao u svečanoj tijelovskoj procesiji. Kao članovi zbora navode se đurđevečka gospoda, njih desetak, a vodio ga je orguljaš Franjo Glad uz pomoć kapelana Stjepana Kolandera. Nadalje, slijede podatci s početka 1920-ih godina. Naime, nakon što je došao na kapelansku službu u Đurđevec, mladi je svećenik Jakov Novosel osnovao i vodio crkveni pjevački zbor. Dana 20. svibnja 1924. godine taj je zbor pod ravnanjem kapelana Jakova Novosela pjevao pred biskupom dr. Dominikom Premušem koji je tih dana došao u Đurđevec podijeliti  sakrament svete potvrde. Pošto je Jakov Novosel u Đurđevcu ostao do smrti 1956. godine opstao je i njegov zbor. Tome je bilo tako jer je ravnanje zborom preuzeo „školnik“ Josip Lovašen, a 1960-ih godina vođenje crkvenog zbora u Đurđevcu preuzele su časne sestre koje su djelovale u Đurđevcu.

Danas u Đurđevcu djeluje nekoliko crkvenih zborova raspoređenih prema uzrastu pa tako postoji dječji zbor, zbor mladih i mješoviti zbor koji okuplja odrasle pjevače koji su više ili manje priučeni pjevanju, ali uvijek pod stručnim vodstvom. Ponekad je crkveni zbor u Đurđevcu imao i negativan utjecaj na život župe jer su članovi, pogotovo u novijoj povijesti, nastojali utjecati na smjene župnika u Đurđevcu. U župnoj crkvi postoji pjevalište (kor, okoruš) namijenjen pjevačima, no danas pjevalište koriste i mnogi koji se ondje skrivaju kako bi iskoristili mogućnost koju  pruža pjevalište za „razgledavanje publike“ za vrijeme svete mise i da bi se distancirali od običnog puka.

img029
Jakov Novosel u sredini (iz zbirke Matije Vogrinčića).
 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine