Vitraji u župnoj crkvi u Đurđevcu


 

Sveta Barbara

Vitraje u župnoj crkvi svetog mučenika Jurja u Đurđevcu izradio je stakloslikar Ivan Marinković iz Zagreba prema nacrtima arhitekta Stjepana Podhorskog. U zaključnom listu potpisanom 26. siječnja 1929.  saznajemo da se Marinković obvezao radove dovršiti i postaviti do 30. svibnja 1929., ali to se ipak nije dogodilo već je naposljetku posljednji vitraj postavljen tek 1945. godine donacijom župljana. To znači da je nova župna crkva u Đurđevcu vitrajima bila opremljena tek 16 godina poslije dovršetka gradnje. Neki od vitraja danas su u dobrom stanju, ali je većinu nagrizao zub vremena i obnova je prijeko potrebna. Posebno to dokazuje vitraj svetog mučenika Vida kojemu nedostaje cijeli donji dio s natpisom donatora.

U đurđevečkoj župnoj crkvi vitraje nalazimo u apsidi, na sjevernom i južnom zidu, iznad sjevernih i južnih vrata te po dva vitraja oko glav

Sveta Katarina

nog ulaza na zapadnoj strani. Oblik im varira od uspravnog pravokutnika (apsida), visokog i uskog polukružnog prozora (sjeverni i južni zid) do manjih polukružnih prozora iznad vrata, u apsidioli te uz glavni ulaz. To su figuralni prozori s ornamentalnom obradom. Na njima su prikazani sveci, često analogni imenima donatora koji su zapisani u donjem dijelu okvira. Smješteni su redovito u središtu, unutar okvira koji ih dijeli od ornamentalnog dijela. Sveci su u apsidi te na sjevernom i južnom zidu prikazani tako da figure ispunjaju kadar cijelom visinom, a u apsidioli, iznad vrata i kod glavnog ulaza kadar reže figuru ispod pojasa. Ornamentalna dekoracija u stilu art decoa sastoji se od kombinacije pravilnih oblika, poput trokuta i pravokutnih pločica te zaobljenih i cvjetnih oblika uglavnom u prostoru ispod natpisa. Kolorit nije na svakom vitraju jednak, ali najčešće se koristi kombinacija plave, crvene, zelene, bijele i žute boje. Okvir u kojem se nalaze sveci ima ili trokutasti završetak (apsida, sjeverni i južni zid te uz glavna vrata), zatim trokutasti čiji su vrhovi širi od vertikalnih linija okvira (apsidiola) te potkovasti (sjeverna i južna vrata). Pozadina iza figuralnog prikaza prikazana je u dvije varijante, ili u plavoj ili crvenoj boji.

Vitraj s prikazom svetog mučenika Jurja u svetištu crkve.

U apsidi (svetištu crkve) redom su vitraji sa sljedećim prikazima: sveti Alojzije Gonzaga, Srce Marijino, sveti mučenik Juraj (u sredini), Srce Isusovo i sveti Josip prikazan kao zaručnik BDM. Na sjevernom zidu redom su prikazani: sveti Franjo Asiški, sveta braća Ćiril i Metoda te sveti Rok. Na suprotnoj strani na južnome zidu je u sredini prikaz svete Obitelji (Isus, Josip i Marija), a sa strane sveti mučenik Nikola Tavelić i sveta Terezija od Djeteta Isusa. Nad sjevernim vratima su prikazi svetih apostolskih prvaka Petra i Pavla, a na suprotnoj strani crkve, iznad južnih vrata su sveta djevica i mučenica Katarina i sveta Agneza. U apsidioli (kapelici u kojoj je danas smješten kip Majke Božje Fatimske) nalaze se vitraji s prikazom svetog mučenika Ivana Nepomuka, svetog Ivana Krstitelja i svetog prvomučenika Stjepana. S obje strane glavnog ulaza u crkvu nalaze se po dva vitraja s prikazima svete Ane, svete Doroteje, svete Barbare i svetog Vida.

Tekst sastavila: Lea Linarić

Fotografije vitraja snimio: Marijan Slunjski

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine