Eduard (Slavoljub) Nöthig   (1823.-1883.)


Eduard (Slavoljub) Nöthig

Rodonačelnik znamenite đurđevečke trgovačke i veleposjedničke obitelji Nöthig bio je Eduard (Slavoljub) Nöthig. O njegovome porijeklu ne znamo mnogo osim da je rođen oko 1823. godine. Kao mladić doselio je u Đurđevec gdje se 15. veljače 1843. godine vjenčao s Rozalijom Gašpari (1822.-1880.). U njihovom braku rođeno je osmero djece i to petorica sinova i tri kćeri.

Eduard (Slavoljub) Nöthig očito je bio vrlo sposoban čovjek jer je tijekom života stekao vrlo velik imetak što mu je priskrbilo i velik društveni ugled te politički utjecaj. Naime, Nöthig je bio vlasnik trgovine, mesnice, pivovare te velike gostionice s prenoćištem i salonima koja se nalazila u središtu Đurđevca i bila je poznata diljem Podravine. Ta je zgrada bila sagrađena sredinom 19. stoljeća, a u 20. stoljeću imala je raznoliku namjenu i predstavljala je jednu od prepoznatljivih vizura Đurđevca sve do siječnja 2016. godine kada je srušena jer je godinama stajala gotovo potpuno zanemarena.

Zgradu obitelji Nöthig prije rušenja snimio Marijan Slunjski.

Godine 1876. Nöthig je osnovao prvi paromlin u Đurđevcu. Bio je veleposjednik te je diljem Podravine imao svoje posjede, a na području današnjeg Ferdinandovca imao je prostrani konak, imanje gdje je uglavnom uzgajao rasne konje za koje je dobivao mnoga priznanja na različitim izložbama i dobro ih prodavao. Konjogojstvom bavili su se i Eduardovi sinovi Ivan (1861.-1936.) i Josip (rođen 1844.) koji je naslijedio posao u trgovini i gostionici, a krajem 1880-ih godina bio je načelnik u Đurđevcu. Trgovinom su se bavili sinovi Eduard i Antun (blizanci rođeni 1852.)

Eduard (Slavoljub) Nöthig umro je u Đurđevcu 29. siječnja 1883. godine. Pokopan je uz svoju suprugu Rozaliju na središnjem dijelu groblja u Đurđevcu gdje i danas stoje impozantni nadgrobni spomenici obitelji Nöthig. Iako neki dijelovi bogato ukrašenih spomenika nedostaju ondje je Edurdova fotografija i natpis na njemačkom jeziku koji su postavila njegova djeca.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine