Đuka Tomerlin-Picok (1926.-2010.)


duka0002
Đuka Tomerlin-Picok (1926.-2010.)

Đuro (Đuka) Tomerlin Picok rođen je u Đurđevcu 14. travnja 1926. godine. Osim kao književnik i pisac, Tomerlin se okušao kao povjesničar. Iako mu to nije bila struka upustio se u prikupljanje podataka iz povijesnih izvora i njihovu interpretaciju. Zbog nedostatne naobrazbe i slabe kontekstualizacije često je donosio i pogrešne zaključke, ali je otvorio mnoga pitanja iz prošlosti Đurđevca od kojih mnoga do danas nisu razriješena. Kako je porijeklom bio Đurđevčan mnogo je informacija crpio iz vlastitog iskustva. Kako u njegovo vrijeme iz Đurđevca javljao nijedan drugi profesionalni ili amaterski povjesničar njegove radove možemo vrednovati kao značajne doprinose poznavanju prošlosti Đurđevca.

Na Đurđevo 2013. godine je u zavičajnom klubu „Podravec“ u zagrebačkoj Ilici bila upriličena književna večer posvećena životu i djelu Đuke Tomerlina Picoka. Večer posvećenu Đuki Picoku, povodom njegova imendana i Đurđeva, organiziralo je zagrebačko Društvo Podravaca, a moderator večeri bio je prof. dr. Velimir Piškorec koji je podsjetio na značaj koji ima Đuka Tomerlin. On je ocijenio da su najplodnije godine Picokova stvaranja bile 70. i 80. godine 20. stoljeća. Tada je, naime, izašla njegova prva zbirka pjesama, preko literarne sekcije u KUD-u Petar Preradović sudjelovao je u pokretanju književnog časopisa „Podravska gruda“, a osnovao je i vlastitu Nakladu Đuroka Picoka, kako bi mogao ne samo tiskati vlastita autobiografska djela, nego vlastitim sredstvima pomagati izdavaštvo đurđevačkim autorima na đurđevačkoj kajkavštini. Večer u zagrebačkom Podravcu uveličali su i recitatori iz Đurđevca koji su krasnoslovili nekoliko Tomerlinovih pjesama.

Đuka Tomerlin Picok umro je 27. svibnja 2010. godine i pokopan je na gradskom groblju u Đurđevcu. Đurđevčani ga smatraju pučkim književnikom koji je zadužio svoj grad očuvanjem i promoviranjem đurđevečkog govora i povijesti. Međutim, Đurđevčani tu zahvalnost ne znaju pokazati jer još uvijek nijedna ulica ni ustanova u gradu Đurđevcu ne nosi njegovo, a nigdje ne postoji ni njegovo spomen obilježje.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine