Karlovački učitelj i gradonačelnik Petar Đurišević (1867. – 1948.)


Ravnajući učitelj i načelnik grada Karlovca Petar Đurišević rođen je u Đurđevcu 21. svibnja 1867. godine kao sin Đure Đuriševića i Ane Đurišević rođ. Erdelec. Imao je mlađeg brata Ivana (rođen 1870.) i sestru Ceciliju (rođena 1872.). Majka Ana umrla je 1873. godine pa se otac Đuro oženio Rozom Trezić iz Čepelovca i u tome braku rođena je Ana koja se udala za ravnajućeg učitelja u Čepelovcu Stjepana Benkeka. Petar Đurišević osnovnu je naobrazbu stekao u rodnome Đurđevcu. Postao je učitelj i 1887. godine počeo je raditi u Mahičnom, a zatim u Hrnetiću odakle je premješten u školskoj godini 1902./1903. u Nižu pučku dječačku školu u Karlovcu gdje je radio i u međuratnom razdoblju. Bio je jedno vrijeme upravitelj, odnosno ravnatelj škole i čuvar prirodopisne zbirke.

http://zelenilo.hr/wp-content/uploads/2017/04/Katol_groblje_brosura_HR_FINAL.pdf

Osim toga, Đurišević se aktivno bavio politikom. Bio je gradski zastupnik i pristaša Hrvatske seljačke stranke pa je u njegovu kuću zalazio dr. Vladko Maček. Bio je dobar govornik, autoritativana osoba koja je uživala velik ugled. Od 1925. do 1929. godine bio je gradonačelnik Karlovca. S obitelji je živio u karlovačkom naselju Banija. Sa suprugom Julijanom imao je tri kćeri koje su bile učiteljice: Nevenka, Dragica i Branka. Petar Đurišević umro je 5. veljače 1948. godine i pokopan je na gradskom groblju Dubovac u Karlovcu. Nad grobom obitelji Đurišević uređena je modernistička grobnica u formi stiliziranog kreveta.

Izvori: Matične knjige rkt. župe svetog mučenika Jurja u Đurđevcu; www.kafotka.net; Horvatić, Tatjana, Marinka Mužar. Katoličko groblje Dubovac – Karlovac, Karlovac: Zelenilo, 2016.; Karlovački leksikon, Karlovac, 2008.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine