Bartol Nabijač (1794. – 1818.)


Do danas je u Podravini potpuno iščezlo sjećanje na obitelj i prezime Nabijač. Članovi ove obitelji obilježili su povijest podravskih naselja Đurđevca i Virja u 18. i dijelu 19. stoljeća. Njihov ugled potječe od angažmana u različitim službama u Vojnoj krajini. Osim znamenitog liječnika (fizika) Đure (Jurja) Nabijača koji je rođen u Virju 1780. godine, a umro u Karlovcu 1842. godine, ističe se i njegov brat Bartol Nabijač (1794. – 1818.).

Braća Đuro i Bartol Nabijač potječu iz obitelji Đure i Ane Nabijač rođ. Korolija. Đuro Nabijač stariji rođen je u Đurđevcu 1749. godine, a obitelj je zasnovao u Virju oženivši se Anom Korolija. Ona je rođena u Virju 1752. godine u znamenitoj obitelji Korolija iz koje su potekla trojica svećenika. Njezin brat bio je poznati zagrebački kanonik te učeni teolog, prevoditelj i spisatelj Stjepan Korolija (1760. – 1825.).

Otac Đuro Nabijač u Virju je u doba rođenja svoje djece bio krajiški stražmešter, a kasnije je bio kapetan. Jedan od Đurinih i Aninih sinova bio je Bartol Nabijač koji je rođen u Virju 23. kolovoza 1794. godine. Osnovnu naobrazbu stekao je vjerojatno u rodnome Virju, a kasnije je zasigurno preselio u Zagreb na što je mogao utjecati i njegov ujak Stjepan Korolija. U Zagrebu je službovao kao upravitelj pošte. No, umro je vrlo mlad i to 20. studenoga 1818. godine nakon neuspješnog liječenja. Pokopan je u kripti crkve svete Marije uz prisustvo trojice svećenika.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine