Krajiški časnik Martin Erdelec (1746. – 1829.) iz Đurđevca


Župna crkva sv. Jurja u Đurđevcu sagrađena 1824. (iz zbirke Martina Mahovića).

Zahvaljujući uređenome školskom sustavu i drugim mogućnostima u krajiškim naseljima kakvo je u 18. i 19. stoljeću bio Đurđevec, dječaci iz graničarskih zadruga mogli su ostvariti zavidnu vojničku karijeru. Jedan od takvih domaćih sinova koji je do kraja života ostao vezan za rodni Đurđevec bio je krajiški časnik Martin Erdelec.

Rođen je u Đurđevcu 19. listopada 1746. godine u obitelji Mije i Ane Erdelec rođ. Berkelija. Osnovnu naobrazbu stekao je u rodnome Đurđevcu, a vojničko iskustvo stjecao je vjerojatno i drugdje. Godine 1774. godine našao se u Đurđevcu kada je kao 28-godišnji kaplar sklopio brak s djevojkom Katarinom pl. Bešen. Vjenčanje je bilo 29. siječnja, a vjerojatno i vrlo svečano jer su kao svjedoci prisustvovali krajiški zastavnici, a tu je bio i đurđevečki orguljaš Josip Vragović. Katarina Erdelec rođ. pl. Bešen bila je vjerojatno rođakinja tadašnjega đurđevečkog župnika Ivana pl. Bešena.

Erdelec je kao umirovljeni časnik boravio u Đurđevcu u prvoj polovini 19. stoljeća. Očito je cijeloga života bio vezan i za župnu crkvu u rodnome Đurđevcu. Naime, Erdelec je bio jedan od glavnih pokrovitelja kada je 1824. godine opremana unutrašnjost novosagrađene župne crkve posvećene svetom mučeniku Jurju. Tada je u suradnji sa župnikom Franjom Milinkovićem umirovljeni narednik Martin Erdelec bio pokrovitelj izrade nove velike oltarne slike svetog Jurja. Stoga je uz Milinkovićevo ime na ovalnoj kartuši na istoj slici upisano i ime Martina Erdeleca čime je ovjekovječena zahvala za njegovu donaciju od 160 forinti. Nažalost, danas ne znamo gdje se nalazi ta slika svetog Jurja, a  time je u zaborav palo i ime krajiškog časnika Martina Erdelca.

Umro je u Đurđevcu 22. listopada 1829. godine i dva dana kasnije pokopan je na župnome groblju uz obred kojem su prisustvovala trojica svećenika. Za njegov se grob također ne zna.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine