Majka Božja Drnjanska


Glavni oltar u župnoj crkvi u Drnju.Među mnogim mjestima u kojima se posebno štuje Blažena Djevica Marija je i podravsko mjesto Drnje. Ondje se već gotovo tri stoljeća nalazi čudotvorni kip Majke Božje Drnjanske. U 18. stoljeću kada je taj kip postavljen i kada je započelo štovanje Majke Božje Drnjanske mnogi su se Njoj utjecali u zaštitu i pomoć te su zabilježena mnoga čuda koja su se događala po takvim zagovorima.

Skulptura Majke Božje postavljena je u župnoj crkvi svetog Jurja u Drnju 1739. godine. Za to je zaslužan drnjanski župnik Grgur Petras koji je ondje službovao od 1731. do 1744. godine, a porijeklom je vjerojatno iz Novigrada Podravskog. On je ujedno prvi je na kajkavštini zapisao čuda koja su se dogodila po zagovoru Majke Božje Drnjanske.

Kada je tijekom 1845. i 1846. godine sagrađena nova župna crkva u Drnju svetište je oslikano prizorima koji prikazuju čuda po zagovoru Majke Božje Drnjanske. Na glavni oltar u novoj župnoj crkvi postavljena je skulptura Majke Božje Drnjanske koja potječe iz 1739. godine. Prilikom dovršetka gradnje, odnosno posvete nove župne crkve u Drnju 1846. godine došlo je i do promjene titulara pa je sveti Juraj postavljen na pokrajni oltar, a na glavnom oltaru štuje se Rođenje Blažene Djevice Marije na blagdan 8. rujna. Povodom 200. obljetnice postavljanja skulpture Majke Božje u župnoj crkvi u Drnju na blagdan Rođenja BDM 8. rujna 1939. godine upriličena je svečana krunidba skulpture.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine