Svećenik Martin Kožar (1878. – 1944.)


Među mnogobrojnim svećenicima koji su u 19. stoljeću rođeni u Đurđevcu je i Martin Kožar. Za razliku od većine svećenika poteklih iz Đurđevca pokopan je na gradskome groblju u Đurđevcu u obiteljskom grobu uz svoje roditelje. Taj je grob danas zapušten i rijetko tko zna da na nadgrobnoj ploči upravo ime svećenika Martina Kožara.

Grob obitelji Kožar na gradskom groblju u Đurđevcu.

Martin Kožar rođen je u Đurđevcu 2. studenog 1878. godine u obitelji Stjepana i Katarine Kožar rođ. Štefec. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom Đurđevcu. Za svećenika je zaređen 1902. godine kada je slavio prvu svetu misu. Kao mladi svećenik bio je kapelan u Virju i u Varaždinu. Godine 1911. postao je katehetom i profesorom na gimnaziji u Požegi gdje je radio do 1919. godine. Od tada do 1936. godine bio je župnik u Bučju. Posljednje godine života proveo je kao župnik u Pitomači. Ondje je bio od 1936. godine do smrti 25. travnja 1944. godine. Njegovo je tijelo poslije ispraćaja u Pitomači pokopano na groblju u rodnom Đurđevcu.

Izvor fotografije: BEGOVIĆ, B. Pitomača kroz prošlost…, 271. http://www.pitomaca.hr/wp-content/uploads/2018/10 /bego-pitomaca-kroz-proslost.pdf

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine