Svećenik Blaž Varga-Lukač (1890. – 1956.)


Blaž Varga-Lukač rođen je u Virju 1. veljače 1890. godine, dakle nekoliko dana prije spomendana svetog mučenika Blaža. Roditelji su mu bili Mijo i Marija Varga-Lukač rođ. Benkek. Svećenikov otac Mijo rođen je 1864. godine u obitelji Josipa i Ane Lukač rođ. Varga pri čemu se Josip Lukač bio prizetio u obitelj Varga te su njihovi potomci nosili dvojno prezime Varga-Lukač.

Osnovno obrazovanje Blaž Varga-Lukač stekao je u Virju. Zaređen za svećenika 1916. godine, dakle tijekom Velikog rata. Prve svetu misu slavio je u rodnom Virju 6. kolovoza 1916. godine. Prvih godina bio je kapelan, a zatim župnik u Rasinji od 1920. do 1932. godine, a odmah nakon toga pa do 1948. godine u Kuzmincu.

Umro je 9. svibnja 1956. godine. Pokopan je na groblju svetog apostola Jakoba u Virju uz svojeg djeda, baku i roditelje.

Vrijedni sakupljač i čuvar etnografskog blaga Podravine ima kipice i molitvenik s posvetom na dan Mlade mise svećenika Blaža Varge-Lukača pa mu ovom prilikom zahvaljujemo za ustupljene materijale. 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine