Prosvjetni i kulturni djelatnik Antun Peroković (1931.-2006.)


Antun Peroković govori na otvaranju izložbe 1970-ih (ustupio Ivan Pleadin).

Poznati đurđevečki učitelj i kulturni djelatnik Antun Peroković rođen je u Đurđevcu 22. svibnja 1931. godine u obitelji Ivana i Marije Peroković rođ. Topolčić. Obrazovao se u rodnom Đurđevcu i na Višoj pedagoškoj školi. Po zanimanju bio je nastavnik likovnog odgoja i čitav radni vijek proveo je u Đurđevcu i najbližoj okolici. Naime, kao mladi nastavnik radio je u područnoj školi u Budrovcu, a od školske 1955./1956. godine sa suprugom Martom u područnoj školi u Čepelovcu. Ondje su Antun i Marta Peroković ostali zapamćeni kao aktivni nositelji društvenog života jer osim što su podučavali djecu zalagali su se za izgled i uređenje škole i naselja. Uredili su školsko dvorište, postavili vodoskok u cvjetnjak ispred škole, zasadili nove voćke, zalagali se za sadnju drvoreda u naselju i uređenje mjesnoga groblja. Još mnogo toga napravili su do 1961. godine kada su prešli raditi u matičnu školu u Đurđevcu.

I u Đurđevcu Antun Peroković nije bio samo učitelj jer je uz rad u školi organizirao slobodne aktivnosti učenika, vodio kulturno-umjetničke sekcije i poticao održavanje sportskih manifestacija. Bio je aktivni član Društva za poljepšanje mjesta u Đurđevcu čiji je predsjednik bio od 1983. do 1986. godine. Osim toga, aktivno je radio i surađivao u većini kulturnih i sličnih udruga i institucija koje su djelovale u Đurđevcu. Isto tako sudjelovao u svim projektima, pogotovo uređenja naselja, izgradnje javnih objekata i drugog. U slobodno vrijeme najviše se likovno izražavao. Smatra ga se inicijatorom održavanja prvog scenskog prikaza Legende o Picokima pod zidinama Staroga grada u proljeće 1968. godine. Tada se Peroković pridružio Komisiji za kulturno-prosvjetni rad koja je brinula oko domaćinstva VI. susreta mladih sjeverozapadne Hrvatske. Ujedno je autor likovnog rješenja za simbol spomenute smotre. Opravdano možemo Antuna Perokovića smatrati jednim od najzaslužnijih za realizaciju prvog scenskog prikaza Legende o Picokima.

Učitelj Antun Peroković čitav je životni i radni vijek bio vezan za rodni Đurđevec gdje je 1956. godine zasnovao obitelj s učiteljicom iz Đurđevca Martom Miholek (1935.-2009.) i u njihovom braku rodilo se dvoje djece (prerano preminuli sin Danijel bio je poznati poduzetnik). Svoje umirovljeničke dane provodio je u rodnom Đurđevcu s obitelji. Godine 2005. Grad Đurđevec dodijelio mu je javno priznanje Nagrada za životno djelo za ostvarene trajne rezultate u promicanju prosvjetnog, odgojno-obrazovnog i društvenog života grada Đurđevca i mjesta na području bivše Općine Đurđevac. Umro je 24. svibnja 2006. godine od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine