Humor dr. Petra Bazijanca


Dr. Petar Bazijanec (1898. – 1981.), ugledni liječnik rodom iz Kalinovca, svoja radni vijek proveo je u Đurđevcu na dobrobit svojih brojnih pacijenata. Kao seljačko dijete znao je pristupiti svakom pacijentu bez obzira bio to seljak ili kakav gospodin. Imao je istančan smisao za humor i šalu pa su i oni ozbiljno bolesni otišli iz ordinacije raspoloženi i dobre volje. Izdvojili smo neke od njih:

Neka žena pitala je Bazijanca nakon pregleda: Ondar doktor, kuliko bom još živela? Na to će on: Ja ti garanteram da buš živela dogoder ti srce bude delalo!

Jedan je pak Đurđevčan došao doktoru s uganutom nogom. Ovaj ga pregleda i preporuči mu mirovanje. No znao je da se čovjek koji ima na pretek posla u štali i polju teško bude toga pridržavao. Zato mu je ozbiljno priprijetio: Ivina, ako ja  pojem mimo iže, i ako te vidim da se motaš po dvoru, mam ti nogo v gips denem!

Umro čovjek jer ga je uništio alkohol. Bazijanec je to komentirao: Neje on vmrl zato kaj je puno pil, nego zato kaj je preveč v grabi ležal!, ili: Ne škodi tuliko piti kuliko škodi po grabama ležati!

Razglednica iz zbirke Martina Mahovića

Jednom je u ordinaciju navratio mjesni trgovac, te se pojadao Bazijancu kako je smršavio, sumnjajući na neku bolest. Nakon pregleda doktor mu je napisao recept i uputio ga u ljekarnu. Začuđujuće, ljekarnik mu reče da toga lijeka ne drži, i vratio mu recept da ga sam pročita. Kad je pogledao papir, pisalo je: Jedan par hozentregera.

Starijem seljačkom čovjeku neupućenome u ljekarije i medicinske postulate tumačio je kako mora piti lijek: Zaran dok se stanete otijite pod rušku i popišajte se, najte stekelce f špajzi nadigati niti šunku na tavanu zarezavati, nego na tešče poječte bombone koje vam budu v japateki dali. Ti vam bomboni zgledaju kak zajčevi bomboni, razmete! To je „Radix valerianae“. A kaj vam ja to opče pripovedam kad je to isto kak i dok velečasni f cirkvi vele „Dominus vobiscum“. Naj se to zove kak se oče, vi to samo zaran natešče poječte. Najte se polakometi na zajčeve bombone, jenoga, ne dva!

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine