Prva Picokijada (1977.)


Odmah nakon prikazane prve scenske igre Legende o Picokima u okviru Susreta mladih sjeverozapadne Hrvatske 1969. godine, na raznim je mjestima bilo riječi kako je ova priredba više nego dobra podloga za pokretanje višednevne turističke manifestacije koja bi posjetiteljima ponudila brojne kulturne, športske, zabavne i slične sadržaje. Pet godina nakon toga održana je i druga izvedba scenskog prikaza Legende o Picokima, koja je očito pokrenula stvar s mrtve točke. Ideja je sazrijevala do 1977. godine, kada je otvorena prva trodnevna manifestacija pod nazivom Picoki-legenda-ljeto sa scenskim prikazom kao središnjom priredbom. Nadalje se lutalo u svezi definiranja naziva manifestacije (Picoki-legenda-ljeto, Legenda o Picokima, Picokijada), da bi se napokon ustalio potonji naziv, koji se godinama upotrebljavao u svakodnevnom govoru i neslužbenoj komunikaciji.

Manifestacija je osmišljena za tri dana: petak, subotu i nedjelju. Petak, 24. lipnja 1977. godine, započeo je nogometnom utakmicom na igralištu NK Graničara, zatim izložbom Likovnog udruženja općine Đurđevec u galeriji u Starom gradu, te natjecanjem narodnih glazbenih i vokalno-instrumentalnih sastava pored utvrde, nakon kojeg se održala zabava s plesom. Sve tri priredbe održane su u večernjim satima. U subotu prije podne na igralištu priređena su i ostala športska takmičenja, a večernji program počeo je u 18 sati priredbom Od ljeta do ljeta, povorkom kola s prikazom narodnih običaja. Povorka se kretala od Ledina do glavnog trga gdje su predstavljana na prostoru današnjega kružnog toka pored Starogradske ulice. Poslije toga na istom je mjesto uslijedilo svečano otvaranje manifestacije, a pored utvrde u 20 sati Đurđevčani i gosti mogli su pogledati Krležino Kraljevo u izvedbi zagrebačkoga kazališta Gavella.

Razglednica iz zbirke Martina Mahovića

Nakon toga upriličeno je Veliko đurđevečko narodno veselje s koncertom Ksenije Erker, Hrvoja Hegedušića i Krunoslava Kiće Slabinca uz glazbenu pratnju VIS-a Panonia. Nedjelja je započela budnicom puhačkog orkestra DVD-a Đurđevec, a već u 7 sati i izložbom i degustacijom kolača u Starom gradu. Pokrovitelji izložbe bili su Podravka iz Koprivnice i ženska revija Svijet. U devet sati na trgu je počeo glazbeni koncert učenika osnovne i srednje škole, a iza toga slijedilo je takmičenje na koturaljkama, romobilima i biciklima. Potom se u Starogradskoj ulici održala priredba Oslikajmo naše mjesto, gdje su učenici prikazali svoje slikarsko umijeće u crtanju  na asfaltu. Popodnevni program počeo je nogometnom utakmicom debelih i mršavih, te pored utvrde koncertom pjevačkog zbora iz Pitomače. Na kraju je prikazana scenska izvedba Legende o Picokima, uz sudjelovanje gostiju: folklornog ansambla Lado i glumaca kazališta Kerempuh u Zagrebu. Priredbe vodio je tadašnji spiker Radiotelevizije Zagreb Marijan Selman. Trodnevnu manifestaciju i novi scenarij scenskog prikaza osmislili su Drago Bahun i Đuro Šaban.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine