Đurđevečki župnik Lovro Ivan Wolf


Jedan od prvih župnika u Đurđevcu o kojem imamo dovoljno biografskih podataka je Lovro Ivan Wolf. On je upravljao župom u Đurđevcu na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće. Iz zapisnika kanonskih vizitacija doznajemo kako mu je bilo u Đurđevcu u to doba i koji su problemi opterećivali njegovo upravljanje župom.

Prema dostupnim podacima Lovro Wolf rođen je oko 1647. godine, a za svećenika je zaređen oko 1670. godine. Školovao se čak i u Rimu gdje je studirao teologiju. Pred kraj 1693. godine postao je župnikom u Đurđevcu. Kada je došao u Đurđevec u župnom dvoru gdje je trebao živjeti pronašao je samo jednu (i to oštećenu) škrinju koja mu je trebala poslužiti kao ormar. Preostali inventar u župnom dvoru predstavljala su dva drvena stola. Unatoč tome, župnik se očito dobro snašao te je revno vršio svoju službu u Đurđevcu brinući o župnoj crkvi i župnom dvoru. Često je propovijedao i marljivo vodio matične knjige krštenih i vjenčanih koje, nažalost, nisu sačuvane. Krajem 17. stoljeća glavni problem za đurđevečkog župnika bio je prevelik teritorij župe. Pošto je on bio jedini svećenik u tako prostranoj župi znalo se dogoditi da neke župljane nije stigao ispovjediti i pomazati prije smrti.

Na početku 18. stoljeća župljani su se počeli tužiti na župnika Wolfa jer se odao piću i onda je u pijanom stanju znao tući ljude. Osim toga, nije se slagao s krajiškim časnicima u Đurđevcu. Vjerojatno mu se nije sviđao način života i rada u tako velikoj župi gdje su župnici očito živjeli vrlo siromašno i morali su surađivati s vojnima vlastima. Tako je sa sve manje žara dijelio svete sakramente i propovijedao, a zbog visokih godina slabilo mu je zdravlje.

Početkom 18. stoljeća u župu je došao kapelan Petar Flanjek što je župniku uveliko olakšalo posao. Unatoč tome, župnik Lovro Wolf nije ga trpio što je izazivalo nove probleme. Vjerojatno je između 1706. i 1710. godine župnik Lovro Wolf umro ili otišao iz Đurđevca. Od tada je župnom u Đurđevcu upravljao Petar Flanjek koji je 1710. godine prionuo gradnji nove župne crkve.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine