Biskup Đuro Kokša (1922. – 1998.)


https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=32325

Zagrebački pomoćni biskup mons. Đuro Kokša koji je zapamćen kao vrijedni svećenik, učeni teolog, povjesničar, književnik, kolekcionar, nadasve erudit i promicatelj hrvatskih kulturnih vrijednosti rođen je u Molvama 17. svibnja 1922. godine. Potječe iz obitelji Petra i Marije Kokša rođ. Kolar, a u rodnoj Podravini je stekao osnovno obrazovanje, nakon čega se školovao u gimnaziji u Zagrebu.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac poslao je 1942. godine Đuru Kokšu u Rim na studij filozofije i teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana. Postao je magistrom filozofije, crkvene povijesti i crkvenog prava, te doktorom teologije. Za svećenika je zaređen 26. listopada 1947. godine. Dva desetljeća (od 1959. do 1979.) bio je  rektor „Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima“ u Rimu o kojem je napisao i knjigu. Na taj je način ujedno bio promotor hrvatske kulture u Vatikanu gdje je prezentirao i naivnu umjetnost iz rodne Podravine.

Odlukom pape Pavla VI. godine 1978. dr. Đuro Kokša postao je zagrebačkim pomoćnim biskupom i u toj je službi obavljao različite funkcije u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Suvremenici ga pamte kao susretljivog i vrlo komunikativnog svećenika širokih pogleda na svijet. Posebno treba istaknuti njegov ekumenski rad i širenje međureligijskog dijaloga. Zagrebačkoj nadbiskupiji ostavio je svoju vrijednu zbirku umjetnina. Mons. Đuro Kokša umro je nakon duge i teške bolesti na Kaptolu u Zagrebu 26. studenoga 1998. godine.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine