Braunov paromlin d.d. u Đurđevcu


2
razglednica iz zbirke Martina Mahovića

Najveći i najpoznatiji paromlin u Podravini bio je paromlin židovske obitelji Braun u Đurđevcu. Nalazio se na mjestu današnjeg trga ispred zgrade gradske uprave. U 19. stoljeću tu je bilo smješteno bivše vojno skladište koje je Eduard Nöthig, đurđevečki veleposjednik, 1867. godine preuredio u paromlin.

Fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića

Emanuel Braun isprva se bavio trgovinom i prikupljanjem otpadnih sirovina a krajem 1890-ih kupio je spomenuti paromlin od Nöthiga. Već 1901. dao ga je preurediti a 1910. godine proširiti i modernizirati. Obiteljski posao dobro je krenuo jer se brašno prodavalo po zemljama srednje Europe, a stečeni je kapital obitelj uložila u koprivnički paromlin i pokrenula nove mlinove u Novigradu (1910.) i Kloštru (1912.). Parni strojevi đurđevečkog paromlina pokretali su od 1922. godine i pilanu.

Fotografija iz zbirke Martina Mahovića

Dolaskom ustaša na vlast donesena je odluka o podržavljenju židovskoga imetka, nakon koje je uslijedilo oduzimanje i razvlačenje židovske imovine. Braunovi su se tome odupirali zahvaljujući novcu, poznanstvu i vezama sa ustaškim poglavnikom Slavkom Kvaternikom, ali im je imovina svejedno oduzeta a oni uhićeni. Poslije Drugoga svjetskog rata nova jevlast  osposobila i pokrenula postrojenje za vlastite potrebe. Nakon obavljene modernizacije mlin je uništen u požaru 1960. godine.

 

 

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine