Park narodnog heroja Slobodana Mitrova – Danka u Đurđevcu

4

Pogled na park pred zgradom INA-e (fotografirao Nikola Cik 2016. godine).

Pamtite li da je prostrani park koji se nalazi uz zgrade INA-e u Đurđevcu nosio ime narodnog heroja Slobodana Mitrova – Danka? Njegovo je ime nosio od 4. srpnja 1989. godine kako je bilo zabilježeno na spomen ploči. Danas vjerojatno malotko zna za ovog narodnog heroja, revolucionara i mladog sudionika Španjolskog građanskog rata, a i njegov park u Đurđevcu ne nosi ničije ime.

1

Ploča u opisanom parku (fotografirao Miljenko Grgac).

Slobodan Mitrov rođen je 14. ožujka 1919. godine u Đurđevcu gdje je njegov otac Lazar Mitrov službovao kao kotarski veterinar do 1921. godine. Kao 17-godišnji mladić Slobodan je iz đačkih klupa pohrlio u Španjolsku gdje je 1936. godine započeo građanski rat. Naime, kao gimnazijalac se zanosio narodnim revolucijama čitajući rusku literaturu. Zato je 1935. prvi puta bio uhićen kao član KPJ i organizator omladine u Đevđeliji gdje mu je službovao otac. Odande je pošao u Španjolsku kao jedan od najmlađih dobrovoljaca iz Jugoslavije. Ondje se izuzetno dobro snašao i isticao hrabrošću te je ubrzo postao komandantom brigade i majorom Španjolske republikanske vojske. Takav je bio i ratu koji je buknuo u Jugoslaviji 1941. Poginuo je krajem srpnja 1942. godine u Bosni. Narodnim herojem je proglašen 27. srpnja 1945. godine.

3

Dio parka pred zgradom INA-e (fotografirao Nikola Cik 2016. godine).

Danas ovaj park krasi spomen obilježje trojici hrvatskim braniteljima INA – Naftaplina, pogona „Molve“ koji je postavljen 30. svibnja 2002. godine. Uz njega je i nekoliko kamenih skulptura te lijep nasad drveća s uređenim klupama za odmor, cvijetnjacima i nogostupima.

2

Dio parka pred zgradom INA-e (fotografirao Nikola Cik 2016. godine).

 

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!