Radmaničev melin


Radmaničev melin na zemljovidu iz 18. st.

Jedan od toponima koji je sasvim iščeznuo iz upotrebe je Radmaničev melin. Bio je to naziv potočnog mlina koji se nalazio na vodotoku Bistra, a na području današnjeg naselja Ladna Voda u sastavu Ferdinandovca. Podsjetimo, Bistra je bio najveći i najvažniji vodotok poslije rijeke Drave u ovome dijelu Podravine. Na jednome od mjesta gdje su dva kraka toga vodotoka činila ušće bio je smješten potočni mlin koji je u 18. i 19. stoljeću nosio ime po obitelji Radmanić.

Dimačekov mlin na zemljišnom planu iz 19. st.

Iz pisanih povijesnim izvora znamo da su članovi obitelji Radmanić u 17. i 18. stoljeću u Đurđevcu, odnosno tamošnjoj krajiškoj utvrdi obnašali razne vojničke funkcije kao časnici. Čini se da su na taj način stekli ugled i bogatstvo te su podigli na pogodnome mjestu svoj mlin koji su davali u zakup različitim mlinarima koji su pak ondje živjeli sa svojim obiteljima. Možemo samo zamišljati kako je taj mlin izgledao, a sigurno je bio markantan objekt u prostoru jer je ucrtan kao zidana građevina na zemljovidima i katastarskim planovima. Svatko tko je vidio objekte na poznatim Radmanovim mlinicama na rijeci Cetini kod Omiša može zamisliti kako su izgledali takvi mlinovi. Osim po položaju i izgledu, Radmaničev melin ima slično ime, ali i potječe iz istog vremena kao i Radmanove mlinice.

 

Pogled od nekadašnjeg mlina prema glavnom putu (snimio Nikola Cik 2019.).

Nakon što je izumrla đurđevečka obitelj Radmanić mlinom su gospodarili drugi vlasnici, a sredinom 19. stoljeća to je bila obitelj Dimaček te je na zemljovidu iz toga doba na tome mjestu zabilježen toponim Dimaček Mühle. Mlinari i članovi njihovih obitelji koji su živjeli i radili u tome mlinu upisivani u crkvenim matičnim knjigama u Đurđevcu, a onda i u Ferdinandovcu i tako je bilo do pred kraj 19. stoljeća kada su ondje upisani posljednji mlinari, odnosno jedna romska obitelj koja se ondje naselila kada je mlin već prestao s radom. Naposljetku je mlin srušen pred kraj 19. stoljeća. Danas se tek otprilike može nazrijeti mjesto gdje se mlin nalazio jer put koji je vodio do mlina postoji i sada vodi preko vodotoka kroz duboku podravsku šumu i đurđevečke konake.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine