Trnina (Prunus spinosa L.) je gusto razgranat listopadni grm koji samoniklo raste u prozračnim šumama, uz rubove šuma te u grmovima uz putove. Na grančicama nalaze se crni trnovi, pa je nazivaju i crnim trnom. U proljeće osuta je bijelim cvjetićima. Za nas je zanimljiv plod trnine jer su ga stari Podravci brali za hranu i lijek. Plodovi su koštuničave bobe koje nakon zriobe poprime plavocrnu boju i kao takve mogu ostati na granama do proljeća. Kisele su i opore a najbolje za jelo su kada nekoliko puta promrznu. Podravci su ih brali ujesen i pekli f tigajne v rolu (sušili) jer nakon sušenja nisu toliko trpke. Od suhih plodova pravili su i pekmez. Trnina je vrlo ljekovita biljka s puno C vitamina i pomaže kod brojnih bolesti i tegoba. Ljekoviti su svi dijelovi: cvijet, plod i list, a u određenim prilikama i koštica, kora i korijen.
Fotografija: https://hr.wikipedia.org/wiki/Trnina#/media/Datoteka:Prunus_spinosa001.jpg
KOMENTARI