O porijeklu imena Črešnjevica


Kada govorimo o porijeklu imena sela Velika i Mala Črešnjevica nedaleko od Pitomače odmah nam pada na pamet da je ime nastalo od trešnje, ali ne mora tome tako biti. U vremenima nakon Drugoga svjetskog rata nemali broj puta znali smo u raznim novinama, tekstovima, pa i službenim dokumentima nalaziti poštokavljenu inačicu Trešnjevica. Srećom, poštokavljivanje nije uspjelo. Zvonko Lovrenčević napominje i moguće kultno značenje, odnosno teoforično porijeklo imena, odnosno da ga vuče iz staroslavenske religije i mitologije, od kultnog mjesta na kojem se slavio bog Chur ili Chres. Postoje mišljenja da bog Čres, Kres ili Čorsu potječe od staroslavenske riječi od koje je nastala novoslavenska riječ kres, krijes, vatra, koja se palila u nekim prigodama (Ivanje). Sama riječ kres na staroslavenskom označava boga, nekog boga, neodređenog. U tom slučaju moglo bi se jaku vatru ili oganj (kres, krijes, chres) povezati s Črešnjevicom pogotovo ako uzmemo u obzir obližnja nalazišta lignita (koji jako gori i stvara jaku svjetlost), o čemu govori Branko Begović. Ovo su u svakom slučaju dobri temelji za stručno razmatranje, a i često nas puta ona prva pomisao o porijeklu kakvog imena zna zavarati i odvući na pogrešan trag.

Izvor: BEGOVIĆ, Branko. „Tri srednjovjekovne fortifikacije na obroncima Bilogore na području općine Pitomača, Podravski zbornik 40/2014, Koprivnica, 2014.

Izvor fotografije: http://www.vpz.hr/2019/06/17/obavljen-tehnicki-pregled-dionice-1-vodoopskrbe-naselja-velika-cresnjevica-sedlarica-turnasica-uskoro-ce-biti-moguc-prikljucak-javni-vodoopskrbni-sustav/

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine