Graditelj Stjepan Semeraj (1825.-1886.)


Portret Stjepana Semeraja iz Muzeja grada Koprivnice.

U radovima o povijesti Koprivnice spominje se ime Stjepana Semeraja koji je poznat kao građevinski poduzetnik iz 19. stoljeća. Malo je poznato da taj koprivnički graditelj, čiju biografiju tek treba detaljno istražiti, potječe iz Đurđevca. Naime, Semeraji su starosjedilačka obitelj u Đurđevcu i prvi puta se u povijesnim izvorima spominju u prvoj polovini 17. stoljeća. Josip Semeraj je u 19. stoljeću postao otac brojne obitelji iz koje je potekao i Stjepan Semeraj koji je preselio u Koprivnicu te ondje ostvario poduzetničku karijeru.

Članovi obitelji Semeraj obiteljskim su vezama bili povezani s drugim uglednim obiteljima u Podravini. Djevojke iz obitelji Semeraj bile su udane za poznate obrtnike, poduzetnike i uglednike iz Đurđevca, Virja i Koprivnice. Iz obitelji je potekao i jedan svećenik – Stjepan Semeraj (1793.-1841.). Sinovi njegovog brata Josipa bili su uspješni poduzetnici, a jedan od njih bio je Stjepan Semeraj.

Stjepan Semeraj rođen je u Đurđevcu 15. siječnja 1825. godine, a umro je 1886. godine. Nije poznato kada je točno preselio iz Đurđevca u Koprivnicu. U mladosti je Semeraj bio obrtnik, odnosno majstor čohaš  koji je izrađivao odjevne predmete od vune i grubih materijala (čohe, čoje ili čuve). Istodobno je obnašao dužnost gradskog zastupnika ili vijećnika u Koprivnici gdje je obitelj Semeraj posjedovala kuću. Vjerojatno se kasnije počeo baviti graditeljskim poslom, po kojem je ostao poznat. Poznato je da je, između ostaloga, izradio nacrte za uređenje židovskog groblja i izgradnju vatrogasnog doma.

Oženio se i zasnovao obitelj 1848. godine s Marijom Đurkan (1833.-1875.). U njihovom braku tijekom više od dva desetljeća rođeno je desetoro djece: Zlata (Aurelija), Barbara, Augustin, Dragomir, Đuro (Juraj), Marija, Amalija (Ljubica), Emilija st., Emilija ml. i Antun Semeraj. Na gradskom groblju u Koprivnici nalazi se impozantni nadgrobni spomenik Antuna Semeraja i njegove obitelji. U Muzeju grada Koprivnice čuva se portret graditelja Stjepana Semeraja koji je 1917. godine izradio slikar Rudolf Krušnjak.

 

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine