Cvekanova knjiga o Đurđevcu iz 1991. godine


Naslovnica Cvekanove knjige iz 1991. godine.

Prošla su tri desetljeća otkako je objavljena monografija Đurđevca čiji je autor franjevac Paškal Cvekan (1913. – 1998.). Monografija nosi naslov „Đurđevac – kakav nije poznat“ čime se htjelo naglasiti da su u njoj objavljeni podaci koji do tada nisu bili poznati. To je zapravo povijesno-kulturni prikaz kakve je Paškal Cvekan izradio za nekoliko desetaka naselja u Hrvatskoj. Izdavač knjige bila je Skupština općine Đurđevac čiji je predsjednik u to vrijeme bio dipl. ing. Ivan Hodalić koji je zapravo potaknuo Paškala Cvekana da izradi ovakvo djelo.

Pošto je autor bio svećenik i redovnik mnoge je podatke prikupio iz povijesnih izvora crkvene provenijencije i opširno je opisao povijest đurđevečke župe svetog mučenika Jurja. Bila je to novost nakon knjiga koje su objavljene u vrijeme komunizma kada se prešućivala crkvena povijest kao što je primjerice u knjizi Mate Kudumije „Đurđevac u svijetu i vremenu“ iz 1968. godine. S druge strane, knjiga je bila slična djelu dr. Rudolfa Horvata „Povijest Gjurgjevca“ iz 1940. godine.

Paškal Cvekan (1913.-1998.)

Sadržaj Cvekanove knjige podijeljen je na nekoliko osnovnih dijelova. U prvome dijelu opisana je povijest Đurđevca od srednjega vijeka do kraja postojanja Vojne krajine u 19. stoljeću. Autor se najviše posvetio srednjovjekovnom razdoblju jer je želio objasniti kome je tada pripadao đurđevečki posjed i kako se razvio grad na današnjem mjestu.

U drugome dijelu knjige detaljno je opisana povijest Župe svetog mučenika Juraj od najstarijih vremena do suvremenog doba. S posebnom pažnjom opisani su svi sakralni objekti na području župe: župna crkva, kapele, groblje i župna kuća. Važno je istaknuti da je Cvekan sastavio vrijedne popise svećenika i redovnika koji su rođeni u Đurđevcu i župnika koji su ondje službovali.

Na kraju knjige obrađene su materijalna, društvena i duhova kultura ili naslijeđe. Tu se nalaze podaci o gospodarskim prilika u Đurđevcu u posljednjih nekoliko stoljeća, opisana su najvažnija društva i udruge te školstvo. Iz ove knjige su informacije o povijesti grada crpile generacije Đurđevčana i još uvijek je relevantni izvor podataka s obzirom da poslije Paškala Cvekana nitko nije Đurđevcu posvetio klasičnu monografiju.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine