Javni zdenci u Virju


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zdenec pred župnim dvorom u Virju (fotografirao Marijan Slunjski).

Danas je nemoguće zamisliti svakodnevni život bez tekuće vode u našim domaćinstvima. Na vrijeme kada je vodu trebalo vaditi iz zdenca (bunara) podsjeća još poneki od njih ili njihovi ostaci u nekim dvorištima. Međutim, u starije vrijeme nije svako domaćinstvo imalo svoj bunar. Oni su bili javno dobro i bilo ih je po nekoliko u svakom naselju, a njihov je broj ovisio o broju stanovnika u naselju i o bogatstvu pitkom vodom.

Povijesni zapisi svjedoče da je u Virju 1823. godine bilo 8 takvih javnih bunara, a ističemo ih jer su neki od njih sačuvani do današnjih dana. Virovski župnik Ignac Uzorinac u župnoj je Spomenici zapisao da su bili duboki između 22 i 19 metara, da na njima nije bilo kotača za izvlačenje vode niti posuda jer bi se to stalno trgalo i zahtijevalo popravke. Zapisivač naglašava kvalitetu virovskih bunara jer se iz njih gotovo neprestano (danju i noću) crpila voda za potrebe oko 3 000 ljudi i za njihovu stoku i da nikada nisu presušili! Zato razlog njihova dugog opstanka nalazimo u kvaliteti jer su kasnije služili kao izvori za ulični vodovod, a tome valja pridodati i ulogu zdenca u virovskim svadbenim običajima.

2
Pogled na zdenec u Goričkoj ulici (fotografirao Nikola Cik).

U XIX. stoljeću bunari u Virju nalazili su se: 1) na trgu kod Kancelarije; 2. kod kuće trgovca Konstantina Avirovića; 3) kod kuće obitelji Juranić u ulici Mitrovici; 4) kod zgrade erara u Mitrovici; 5) u Goričkoj ulici kod kapele i groblja sv. Jakoba; 6) kod kuća obitelji Marčinko i Hrženjak; 7) kod vojničkog vježbališta u ulici Gaj i 8) kod raskrižja ulica koje vode prema Miholjancu i Novigradu, odnosno kod kuže obitelji Poljak i raspela.

3
Zdenec u Goričkoj ulici pred kapelom svetog Jakoba (fotografirao Nikola Cik).

Izgradnja bunara bio je mukotrpan i opasan posao. To dokazuje podatak da je prilikom kopanja bunara u Goričkoj ulici kod kapele svetog Jakoba smrtno stradao mladić Blaž Benkek. Bilo je to 19. srpnja 1813. godine. Prema svjedočanstvu iz matične knjige umrlih ovaj 23-godišnjak spuštao se u posudi s kamenjem (ili ciglom) u zdenac pri čemu je puklo uže. On je pao u bunar i zasulo ga je isto kamenje namijenjeno obzidavanju zdenca. Toliko se natukao da je na mjestu nesreće izdahnuo.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine