Latinski pjesnik, biskup i političar Janus Pannonius ili Ivan Česmički (1434.-1472.)


Janus Pannonius ili Ivan Česmički jedna je od povijesnih osoba za koje još nisu otkriveni svi biografski podaci. Tako se ne zna točno odakle potječe ovaj pjesnik iz doba humanizma. Rođen je 29. kolovoza 1434. godine, ali ne zna se točno gdje. Prema podacima iz nekih povijesnih izvora i prema dodatku Pannonius u svojem imenu, možemo zaključiti da je rođen negdje u Panoniji uz rijeku Dravu. Prema nekima to je čak Česmica pokraj Čazme, a prema drugima čak negdje u Baranji. Rano je ostao bez oca pa ga je odgojila majka Barbara koji je posvetio pjesmu „U smrt majke Barbare“. Bio je nećak Ivana Viteza od Sredne koji ga je uputio na školovanje u Ferraru gdje je bio vrlo uspješan te je s neobičnom lakoćom savladao grčki i latinski jezik. Kasnije je u Padovi stekao doktorat iz kanonskog prava. Osim toga, obišao je gradove Rim, Firenzu i Veneciju gdje se sprijateljio s mnogim uglednim humanistima toga doba. Između ostalih, upoznao je znamenitog Cosima de’ Medicija.

Pošto je zaređen za svećenika vratio se u domovinu gdje je bio u različitim službama u Katoličkoj crkvi i Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu. Naime, osim pjesništvom, Janus Pannonius bavio se i politikom. Bio je u službi na dvoru Matije Korvina kojeg je pratio i na ratnim pohodima. Vrlo mlad postao je varadski kanonik i pečuški biskup. U ime kralja Matije Korvina 1465. godine kod pape u Rimu iskao je pomoć za borbu protiv Osmanlija. Nekoliko godina kasnije imenovan je slavonskim banom. Nezadovoljan političkom i društvenom situacijom u kraljevstvu, ali i osobno nesretan zbog slabih mogućnosti da se uz svoju službu bavi umjetnošću sudjelovao je u uroti protiv kralja. Kada je kralj otkrio urotu krenuo je u progonstvo prema talijanskim zemljama, ali je shrvan bolešću (sušica) umro na Medvedgradu 27. ožujka 1472. godine. Pokapan je u pavlinskom samostanu u Remetama, a kasnije su njegovi tjelesni ostaci preseljeni u katedralu u Pečuhu.

Njegove pjesme na latinskom jeziku i danas nakon više od pola tisućljeća od nastanka izazivaju pažnju stručnjaka i divljenje čitatelja. Neke od prevedenih pjesama našle su si u školskim čitankama. Mnogi smatraju da je Janus Pannonius rođen u Podravini za što pokušavaju pronaći dokaze. Neki tvrde da je rođen u Komarnici, odnosno u današnjem Novigradu Podravskom. Po jedna ulica u gradovima Koprivnici, Bjelovaru i Zagrebu nose ime Ivana Česmičkog.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine