Slikarica Ana Bocak (1931.-2021.)


Ana Bocak (1931.-2021.)

Slikarica Ana Bocak rođ. Janković rođena je 20. srpnja 1931. godine u obitelji Ignaca i Albine Janković rođ. Budinski u Podravskoj Slatini, odakle joj je potekla majka. Obitelj Janković je već u vrijeme Aninog djetinjstva i rođenja njezine dvije sestre Marije i Štefanije živjela u Đurđevcu. Školovala se u Đurđevcu gdje je i zasnovala obitelj u kojoj su rođena dvojica sinova.

Iako se u slikarstvu okušala još za vrijeme školovanja, intenzivno je počela slikati u zreloj dobi, odnosno 1968. godine. Od tada možemo pratiti kontinuirano umjetničko stvaralaštvo Ane Bocak. Slikala je u maniri naivnog slikarstva koje je nastalo u Podravini. Poput drugih naivnih slikara, motive za svoja djela pronalazila je u krajoliku, proteklim danima djetinjstva i svakodnevnim poslovima koji su obilježavali život seljaka. Posebno treba istaknuti motive cvijeća i životinja.

Slika “Prelja” Ane Bocak.

Slike Ane Bocak izlagane su na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. U svojoj dubokoj starosti postala je gotovo zaboravljena, a tek u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući povjesničarima umjestnosti iz Muzeja grada Koprivnice, u čijem se fundusu čuva nekoliko slika Ane Bocak, biva ponovno češće izlagana. Slikarski rad Ane Bocak tek bi trebalo valorizirati i pažljivo proučavati.

Umjetnički rad i život Ane Bocak završeni su smrću 6. listopada 2021. godine u dubokoj starosti od 90 godina. Ana Bocak pokopana je na Gradskom groblju u Đurđevcu.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine