![](https://i0.wp.com/podravske-sirine.com.hr/wp-content/uploads/2022/01/IMG_20220101_144925.jpg?resize=225%2C300&ssl=1)
Šterka ili štirka upotrebljavala se za šterkanje / škrobljenje pojedinih dijelova narodne nošnje: podsuknja, čipki, muških košulja, stolnjaka, ručnika, zavjesa i krevetnih prekrivača. Svi su oni time dobili svoju čvrstinu i postojanost. Šterkanju je obično prethodilo flebanje / izbjeljivanje. Za to je služila fleba koja se mogla nabaviti u trgovinama. Riječ je o plavilu koje se nalazilo u kuglicama ili u tekućem stanju. Nakon flebanja polusuho rublje se šterkalo. Šterka se izrađivala od krumpira ili pšeničnog brašna. U kipuću vodu stavljalo se u vodi razmućeno pšenično brašno miješajući da se ne zgruša sve dok se ne dobije hladetinasta masa. Kad se masa ohladila razrijedila se vodom i propuštala preko gaze u posudu u koju će se namakati rublje. Krumpir za šterko se naribao a daljnji postupak bio je isti, samo su se ostatci krumpira morali odstraniti tako da je ostao čisti škrob. Nakon namakanja rublje se trebalo izvaljati na čvrstom stolu pomoću sukača, a kasnije se peglalo peglom na žar.
KOMENTARI