Kanonik Ivan Korać (1802. – 1856.)


record-image-90
Potpis župnika Ivana Koraća u jednoj od matičnih knjiga.

Jedan od manje poznatih svećenika koji su službovali u Podravini je Ivan Korać koji je rođen u Petrinji 26. listopada 1802. godine. Za svećenika je zaređen 14. rujna 1826. godine. Kao kapelan je službovao u rodnoj župi u Petrinji i u Đurđevcu od 1833. do 1839. godine. Prvo mjesto gdje je službovao kao župnik bilo je u Župi Presvetog Trojstva u Dubici od 1839. godine gdje je 1846. godine imenovan i arhiđakonom.

Iz Dubice je došao u Đurđevec 1852. godine naslijedivši u službi župnika Franju Milinkovića koji je imenovan kanonikom i otišao u Zagreb. Kao župnik u Đurđevcu popravio je župni dvor i župne štale koje su bile u ruševnom stanju. U župnoj crkvi je 1854. godine obnovio pokrajnu kapelu sveta Tri kralja tako što ju je dao nanovo obojiti, pozlatiti i ukrasiti, a sljedeće godine je na isti način uredio svetohranište na glavnome oltaru, postavio nove svijećnjake i luster te svetište ukrasio vitrajima.

Poslije 4 godine i 6 dana upravljanja župom u Đurđevcu Ivan Korać imenovan je kanonikom Zagrebačke nadbiskupije i 26. svibnja instaliran u službu. U Đurđevcu je boravio do 20. lipnja 1856. godine kada je upraviteljem župe imenovan dotadašnji kapelan Stjepan Harabajza koji je tu službu vršio do dolaska novog župnika Nikole Žalca u ožujku 1857. godine.

Međutim, kanonik Ivan Korać nije dugo uživao svoju kanoničku službu jer je umro na liječenju u jednim toplicama 31. kolovoza 1856. godine uslijed snažnog moždanog udara. Osim što ga je zadesila nagla smrt, ime mu je gotovo palo u zaborav, a redovito ga spominju pod pogrešnim prezimenom Kovač, a sam se potpisivao kao Ivan Korać.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine