Krajiški časnici Nikola i Josip Miljanović


Krajiški časnik Josip Miljanović rođen je u Virju 13. ožujka 1796. godine u obitelji Nikole i Katarine Miljanović rođ. Kapić. Nikola Miljanović bio je krajiški časnik u Virju gdje je 1791. godine sklopio brak s domaćom djevojkom Katarinom Kapić ili Glavak. Osim Josipa, u njihovom braku rođeni su još: Josipa, Marija, Katarina i Nikola Jakob. Nikola Miljanović umro je mlad, s 32 godine, 24. kolovoza 1800. godine u Reki, a pokopan je uz vojničke počasti na groblju svetog Jakoba u Virju.

Nikolin sin Josip pošao je očevim stopama te je postao krajiški časnik. Školovao se na vojničkoj akademiji u Bečkom Novigradu nakon čega je službovao u svojem zavičaju, u Đurđevečkoj krajiškoj pukovniji. Tijekom karijere u Podravini je aktivno sudjelovao u radovima na regulaciji rijeke Drave u prvim desetljećima 19. stoljeća. Bolovao je od sušice te ga je prerana smrt zatekla na službi u Sigecu 21. ožujka 1838. godine.

IZVOR: Petrić, Hrvoje. „Utjecaj rijeke na pogranična naselja. Primjer rijeke Drave u 18. i 19. stoljeću“, Ekonomska i ekohistorija, vol. I, br. 1, 2005.; Matične knjige rkt. župe sv. Martina u Virju.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine