Josip Tottar (1839. – 1917.) iz Virja


IMG_3785
Nadgrobna ploča u grobnici obitelji Tottat (fotografirao Nikola Cik).

Jedan od uglednih članova poznate virovske obitelji Tottar je trgovac Josip Tottar rođen 13. rujna 1839. godine u Virju. Istog je dana kršten i pritom dobio ime Josip Osvald, a o ugledu njegove obitelji svjedoči činjenica da su mu krsni kumovi bili kapetan Volfgang Tišma i Josipa Avirović. Naime, Josipovi roditelji bili su poznati virovski trgovac Mijo Tottar i Monika Tottar rođ. Lakits. Mijo pak bijaše sin virovskog kovača i crkvenog starješine Josipa Tottar i supruge mu Eve rođ. Petek. Taj je Josip Tottar st. imao kuću u dijelu Virja koje se zove Gradišče. Pokraj te kuće sagradio je kuću katnicu i ondje vodio trgovinu i imao svoj stan.

Dakle, članovi obitelji Tottar generacijama su se bavili trgovinom. Takvo zanimanje omogućilo im je visok ekonomski i društveni status pa su obnašali različite dužnosti u političkom i društvenom životu Virja. Ekonomska stabilnost obitelji omogućavala je Tottarima da budu pokretači, pokrovitelji i nositelji društvenog života i gospodarstva u Virju. Jedan od Josipovih i Evinih (vjenčani 1792. godine) sinova bio je svećenik; bio je to Mato Tottar koji je umro 1835. godine.

 

IMG_3795
Grobna kapela obitelji Tottar u Virju (fotografirao Nikola Cik).

Josip Tottar ml. naslijedio je obiteljski posao i imanje. Umro je 16. travnja 1917. godine i sahranjen je u grobnici nad kojom je sagrađena impozantna i prelijepa grobna kapela koja plijeni pažnju svih prolaznika na virovskom groblju. Osim bogato ukrašene vanjštine i vitraja na prozorima unutrašnjost kapele krase nadgrobne ploče s vrijednim podacima o obitelji Tottar.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine