Loj


Neki možda i ne znaju što je loj. Loj je zapravo goveđa i ovčja mast. Dobiva se istim postupkom kao i svinjska mast s čvarcima kao nusproizvodom. Puno je čvršće strukture od svinjske masti. Loj se u prošlim vremenima često upotrebljavao za pripremu hrane jer je govedo prednjačilo u podravskome stočarstvu. Koristio se za pripremanje hrane kao i kasnije svinjska mast. Pored toga, goričari su ga često upotrebljavali za zamazivanje vrata i pukotina na bačvama. U narodnoj medicini rastopljenim su se lojem mazali ožiljci rana, te je služio za obloge na bolnim zglobovima i bronhijalnom području s jakim kašljem. U kozmetici se kasnije koristi za izradu krema, masti i sapuna, te kao tehnička mast u tekstilnoj industriji, tiskarstvu i kožarstvu, te za svijeće lojanice.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine