Martin Matišin (1934. – 2018.)


Jedan od znamenitih Virovaca iz novijeg doba svakako je Martin Matišin. Bio je jedan od osnivača Zavičajnog muzeja u Virju i jedan od pokretača izdavačkog projekta koji traje i danas – zbornik „Virje na razmeđu stoljeća“ te autor nekoliko djela i mnogih članaka o povijesti Virja.

Martin Matišin rođen je u Virju 4. studenoga 1934. godine. Osnovnu naobrazbu stekao je u rodnome mjestu, a iako je bio strastveni istraživač povijesti Virja za to nije bio formalno obrazovan. Stoga Matišin spada među one vrijedne Podravce koji su bili poučljivi, uporni i strpljivi u svojem radu i tako postigli vrijedne rezultate i trajno nas zadužili svojim djelima. Kao strastveni sakupljač etnografskih predmeta i drugih povijesnih izvora te sposobni organizator aktivno je sudjelovao u formiranju i osnivanju Zavičajnog muzeja u Virju krajem 1970. godina.

Kao urednik i član izdavačkog odbora, ali i autor mnogih priloga dao je velik doprinos pri pokretanju i odražavanju izdavačkog projekta u obliku zbornika pod nazivom „Virje na razmeđu stoljeća“. Osim toga, sam je uredio posebni svezak zbornika „Virje na kraju XX. stoljeća“ prigodno objavljen 2000. godine. To izdanje predstavlja sve bogatstvo slikopisne i kolekcionarske baštine koju je brižljivo sačuvao Martin Matišin. U još jednom velikom izdavačkom projektu Matišin se istaknuo kao vješt urednik, a to je izdavanje monografije o stoljetnoj povijesti sporta u Virju (2008. godine).

Među mnogim priznanjima i nagradama Martin Matišin je dobio i javno priznanje „Plašt svetoga Martina“ kojim mu se Općina Virje odužila za trud i životno djelo. Spisateljski i društveni rad Martina Matišina završen je njegovom smrću 3. srpnja 2018. godine.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine