Dr. Alojzije Stepinac u Đurđevcu u rujnu 1934. godine


„Dne 15. rujna po podne u 4 sata stigne autom iz Kalinovca preuzv. Dr. Alojzije Stepinac. Pred kapelom Presv. Srca Isusa bude priređen svečani doček kod kojeg je bilo mnoštvo svijeta i sva ovomjesna društva. Tu ga pozdravi župnik i jedna djevojčica. Nakon toga krene procesionaliter u crkvu, gdje održi Preuzvišeni propovijed i blagoslov. Na večer istoga dana cjelokupno građanstvo sa društvima KA i ostalim društvima prirede podoknicu, kod koje ga pozdravi domaći seljak Mato Horvat. Sve je bilo prekrasno! Dne 16. rujna bila je sv. Potvrda sa pontifikalnom sv. Misom. Po podne obavljena je katekizacija mladeži u crkvi sa odličnim uspjehom. Kod blagoslova obavio je Preuzv. nadbiskup vjenčanje g. učitelja Miholeka sa gdjicom Mimicom Vedriš, a na večer posjetio je i svatove. Sjutradan 17. rujna podjeljena je sv. Potvrda za seljane, a po podne u ½ 4 sata odvezo se Preuzvišeni kroz Peske na Molve.“

img180
Učitelj Mato Miholek (iz zbirke Matije Vogrinčića).

Ovako je đurđevečki župnik Jakov Novosel u župnoj spomenici opisao pastirski pohod dr. Alojzija Stepinca Đurđevcuu rujnu 1934. godine. Tko su bili Mato Miholek i Mimica Vedriš koje je vjenčao današnji blaženik (uskoro svetac) Alojzije Stepinac 16. rujna 1934. godine?

Matija, točnije Matej, Miholek rođen je u Đurđevcu 6. rujna 1906. godine od oca Mije i majke Marte rođ. Bažulić. Bio je ravnajući učitelj (ravnatelj škole), a umro je 7. prosinca 1947. godine. Njegova supruga Marija, ili Mimica, Miholek rođ. Vedriš, također je bila učiteljica. Rođena je 15. travnja 1911. godine u đurđevečkoj učiteljskoj obitelji od roditelja Martina Vedriša i Dorice rođ. Hodalić (oboje učitelji), a umrla je u Zagrebu 12. ožujka 2004. godine.

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine