Među mnoštvom različitog zemljanog posuđa koje se u prošlosti koristilo u našim domaćinstvima posebno je zanimljiv koršov. To je poveća zemljana posuda trbušasta oblika za nošenje i ispijanje vode. Karakteriziraju je dva različita otvora; veći za ulijevanje vode i manji ugrađen u masivnoj dršci koji služi za pijenje (tanki mlaz).
Naziv ove posude je vrlo star i potječe iz mađarskog jezika: mađ. korso = vrč, krčag. Ovaj pojam nalazimo u Gazophylaciumu Ivana Belostenca iz XVIII. stoljeća koji za „korsol“ navodi da je to vrč u kojem se nosi vino na stol (latinski cyatus). Ako uzmemo u obzir da se u Belostenčevo vrijeme običavalo piti vino umjesto vode koja je bila nezdrava, onda lako dolazimo do zaključka zašto danas ovaj pojam koristimo kao naziv vrča za vodu. Očito je ovo posuda koja je primarno upotrebljavana za pijenje.
KOMENTARI