Požar u Pitomači 1968. godine


Crkva u plamenu (fotografija iz knjige Branka Begovića)

Izgorjela je župna crkva u Pitomači! Bila je to vijest koja se noću i ujutro 23. studenoga ne tako davne 1968. godine proširila Podravinom i Hrvatskom. Do jutra je crkva bila potpuno izgorjela i ostali su stršati samo glavni zidovi i obgorjeli toranj.

Crkva nakon požara (fotografija iz knjige Branka Begovića)

Uzrokom izbijanja požara smatra se kvar na električnoj instalaciji, a vatra se s kora crkve proširila na čitavu građevinu. Brzom širenju požara i krajnjoj katastrofi pogodovalo je to što je strop crkve bio drven pa je vatrom bio zahvaćen čitav gornji dio crkve pa je donje dijelove zdanja praktički bilo nemoguće spasiti. Zato se požar sa stropa proširio na zvonik i crkvu. Zvona su se počela taliti i stropoštala se kroz zvonik. Pošteđeno je ostalo svetište jer je nad njim bio zidani svod.

Crkva nakon požara (fotografija iz knjige Branka Begovića)

Posljedica požara bilo je uništenje gotovo sveg raskošnog baroknog inventara župne crkve svetog Vida koja je bila sagrađena 1780. godine. Ostala je sačuvana većina svetačkih skulptura koje su nakon obnove postavljene u crkvi i kapelama. Pitomačani su ostali bez svojeg glavnog sakralnog objekta pred zimu pa su prionuli već istog dana nakon nesreće obnovi crkve i postavljanju novog krovišta. Tijekom 1969. crkva je praktički potpuno obnovljena i na Vidovo 1970. godine nanovo posvećena.

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine