Sveti Jendraš je podelili nože! Izreka je to koja u narodu prati spomendan svetog apostola Andrije koji slavimo 30. studenoga, a povezan je s terminom kolinja. Naime, do toga dana posvršena je većina poslova u polju, mnogih godina tada je već nastupila prava zima i nije preostalo ništa drugo već zaklati svinju – rajnenika – koji je tovljen tijekom godine kako bi se pripremila zaliha mesa i mesnih prerađevina za zimu.
Osim noževa, korita i dobroga majstora koji je svim tim vješto baratao, bile su potrebne reme ili galge. Bila su to vrlo jednostavno izrađena vješala na koje se objesila zaklana svinja kako bi joj se lakše rasporila i očistila utroba te meso pripremilo za pospremanje ili završno rezanje. U starije doba reme su bile drvene. Sastojale su od poprečne čvrste grede u koju su bili ugrađeni „hakli“ na koje se pomoću kuka ili probijanjem mesa objesila svinja. Takva greda bila je poduprta s četiri oblice zašiljene na oba kraja kao bi se jedan kraj umetnuo u utore u gredi, a drugi ustabilio u tlu. U novije vrijeme reme ili galge izrađene su od metala, nerijetko imaju ugrađen mehanizam za podizanje svinja pomoću vitla i različita druga pomagala.
KOMENTARI