„Domača kefa“


1Četka (kefa) je imala široku primjenu u domaćinstvu i na obiteljskom gospodarstvu. Najviše je služila za timarenje stoke, čišćenje odjeće i obuće (glancarica, blaterica), pranje poda i nanošenje vapnenog mlijeka na za zidove. Izrađivale su se uglavnom iz konjske dlake iz središnjeg dijela repa, gdje je bila najčvršća. Takva dlaka razvrstala se prema boji i kvaliteti, svezala u snopove i iskuhavala da bi se očistila od nečistoće. Četka se izrađivala na daščici (kefišče) s rupicama u koje su se pomoću tanke žice umetali i vezali snopići dlake. 2Nakon popunjavanja rupica, dlaka se škarama odrezala na željenu visinu. Na kraju se žica zagladila uz daščicu a potom se stavljao poklopac istog oblika i prikucao čavlićima. Četka mogla je imati i kožnati remen za bolje prianjanje uz ruku, što je bilo poželjno kod one za timarenje. Izrađivali su ih posebni majstori, ali i vještiji seljaci koji nisu imali novca za kupnju gotove četke.

3

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine