Četka (kefa) je imala široku primjenu u domaćinstvu i na obiteljskom gospodarstvu. Najviše je služila za timarenje stoke, čišćenje odjeće i obuće (glancarica, blaterica), pranje poda i nanošenje vapnenog mlijeka na za zidove. Izrađivale su se uglavnom od konjske dlake iz središnjeg dijela repa, gdje je bila najčvršća. Takva dlaka razvrstala se prema boji i kvaliteti, svezala u snopove i iskuhavala da bi se očistila od nečistoće. Četka se izrađivala na daščici (kefišče) s rupicama u koje su se pomoću tanke žice umetali i vezali snopići dlake. Nakon popunjavanja rupica, dlaka se škarama odrezala na željenu visinu. Na kraju se žica zagladila uz daščicu a potom se stavljao poklopac istog oblika i prikucao čavlićima. Četka je mogla imati i kožnati remen za bolje prianjanje uz ruku, što je bilo poželjno kod one za timarenje. Izrađivali su ih posebni majstori, ali i vještiji seljaci koji nisu imali novca za kupnju gotove četke.
„Domača kefa“
Možda će Vam se svidjeti
KOMENTARI