Ivan Jendrašić Mandraka (1934.-2009.)


Oltar bl. Alojzija Stepinca u kapeli Srca Isusova u Đurđevcu.
Ivan Jendrašić Mandraka

Ivan Jendrašić rođen je 15. kolovoza 1934. godine u obitelji Franje i Ane Jendrašić rođ. Horvat. Živio je i radio u Đurđevcu gdje je bio poznat kao vješt majstor koji se bavio izradom uporabnih i umjetnički oblikovanih predmeta od drveta.

Za oblikovanje drveta zainteresirao se u radioni majstora Vjekoslava Hloušeka u Đurđevcu, a ljubav prema obradi drveta naslijedio je od oca koji je također bio stolar. Bio je zaposlenik RIZ-a, a u zreloj dobi Jendrašić se je okušao u izradi oltara za crkve i kapele te su mnoge od njih opremljene upravo njegovim radovima. Jedan od prvih oltara koji je izradio je onaj koji se nalazi u zimskoj kapeli, odnosno vjeronaučnoj dvorani uz župnu crkvu u Đurđevcu. Osim oltara, na kojem su slike sv. Josipa i Blažene Djevice Marije te skulptura Srca Isusova i malo svetohranište, tu je i oltarni stol, ambon i stalak za svijeću. Tako je opremio kapele nedaleko Đurđevca u Severovcima, Grkinama i Mičetincu. Njegovi radovi nalaze se i u župnim crkvama u Đurđevcu, Budrovcu, Kozarevcu i drugdje. U kapeli Srca Isusova u Đurđevcu izradio je oltar blaženog Alojzija Stepinca za koji je oltarnu sliku naslikao đurđevečki slikar Zdravko Šabarić 1999. godine.

Osim opremanja crkvenih prostora izrađivao je i predmete za svakodnevnu upotrebu koje je nerijatko ukrašavao reljefima, pleterom, grbovima i različitim prikazima, prema željama naručitelja ili prema vlastitom nadahnuću. Mnogi smatraju Mandraku majstorom koji je vrlo sličan onima koji su izrađivali umjetnička djela u stilu naive. Svoj talent i ljubav prema umjetničkom oblikovanju predmeta prenio je i na sina Davora Jendrašića. Majstor Mandraka umro je 24. lipnja 2009. godine, a njegova djela i dalje svjedoče o njegovom talentu i marljivosti.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine